Martin Sýkora Rôzne

Oteplenie mnohých potešilo: V horách však stúpa riziko pádu lavín

Zvýšené teploty potešili návštevníkov hôr ako aj ľudí v podhorí. Vo vysokých polohách Vysokých Tatier pretrváva mierne lavínové nebezpečenstvo.

Ilustračný obrázok k článku Oteplenie mnohých potešilo: V horách však stúpa riziko pádu lavín
Zdroj: Facebook/Horská záchranná služba

Stúpajúce teploty robia radosť teplomilným obyvateľom. V priebehu dňa a noci sa kolíše teplota z plusových do mínusových teplôt, čo zvyšuje riziko pri pohybe vo vysokohorskom teréne.

„Novonapadnutý sneh je nerovnomerne rozmiestený. Menej stabilné snehové dosky a vankúše sú uložené na tvrdom podklade a vyskytujú sa na rôzne orientovaných svahoch, najmä vo vysokých polohách. Zvlášť opatrný treba byť pri prechode zo starého snehu do vetrom vytvorených náfukov. Takéto miesta predstavujú zvýšené riziko uvoľnenia lavín na strmých svahoch a pri veľkom dodatočnom zaťažení. V priebehu dňa pri oteplení sa môžu v stredných polohách vyskytnúť menšie lavíny a splazy z mokrého snehu,“ uviedol Marek Biskupič zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby (HZS) v Liptovskom Hrádku.

V priebehu dňa s oteplením mierne stúpa tendencia lavínového nebezpečenstva. Sneh v teréne je podľa Biskupiča vplyvom vetra rozmiestnený veľmi nerovnomerne a je rôznorodý. V stredných polohách, kde pršalo, je zmrznutý a vo vyšších polohách je prachový sneh na tvrdom podklade. Nebezpečné sú najmä miesta na záveterných stranách hrebeňov a žľabov. Na hrebeňoch je sneh väčšinou sfúkaný až na podkladovú vrstvu.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM