Webnoviny - Rôzne

Otvorením Elektrárne skončili galeje Tatranskej galérie, povedala Ondrušeková

Po 50 rokoch existencie a asi 17 sťahovaniach má Tatranská galéria v Poprade konečne vlastné výstavné i administratívne priestory.

(WEBNOVINY) – Viac ako rok trvajúca rekonštrukcia objektu elektrárne Tatranskej galérie stála vyše 830 000 eur. Dnešný deň je podľa jej riaditeľky Anny Ondrušekovej zavŕšením 13-ročnej a v poslednom období 13-mesačnej intenzívnej práce. „Skončili galeje jednej galérie,“ povedala pre média krátko po dnešnom slávnostnom otvorení zrekonštruovaných priestorov Elektrárne. Tatranská galéria má podľa riaditeľky „jedny z najkrajších a najlepších výstavných priestorov na Slovensku“.

Rekonštrukcia objektu Elektrárne sa začala 4. septembra minulého roku. V prvej etape vyrástla nová prístavba, kde sa presťahovala administratíva a depozit Tatranskej galérie. Táto časť rekonštrukcie bola dokončená v apríli tohto roku. Súčasne s prvou etapou pokračovala rekonštrukcia hlavnej výstavnej budovy bývalej parnej elektrárne. Po zabezpečení statiky sa v celom objekte kompletne vymenili podlahy, elektroinštalácia a vybudovalo sa zabezpečovacie zariadenie a nové vykurovanie, ktoré doteraz v objekte nebolo. Nové výstavné priestory dnes podľa riaditeľky spĺňajú najnáročnejšie kritériá európskej úrovne. Nasledovala úprava interiérov a exteriéru objektu.

Napriek dnešnému slávnostnému otvoreniu Elektrárne Tatranskej galérie by mala na budúci rok pokračovať posledná etapa obnovy. „Úplne spokojná budem, keď dotvoríme všetky detaily, ktoré robia galériu galériou,“ povedala Ondrušeková. Vo vynovených priestoroch je potrebné dokončiť detaily a opraviť suterén objektu, kde by mala vzniknúť nielen kaviareň, ale aj predajňa kníh a umeleckých predmetov. Súčasťou poslednej etapy rekonštrukcie bude aj obnova komína, ktorý je súčasťou Národnej kultúrnej pamiatky Elektráreň parná a komín a úprava nádvoria elektrárne.

SITA

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM