Peter Handzuš Krimi

Pád vojenského vrtuľníka pri Prešove: Raneným pomáhali aj leteckí záchranári z Popradu

Po veľkej tragédii v Slovenskom Raji, kde prišli o život štyria ľudia, pomáhali tri vrtuľníky VZZS ATE pri záchrane životov posádky vojenského vrtuľníka Mi-17, ktorý spadol dnes popoludní pri obci Hradisko.

Ilustračný obrázok k článku Pád vojenského vrtuľníka pri Prešove: Raneným pomáhali aj leteckí záchranári z Popradu
Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk

Pád vojenského vrtuľníka Mi-17 sovietskej výroby, ku ktorému došlo dnes popoludní pri obci Hradisko v okrese Prešov, si vyžiadal jeden ľudský život. Na brífingu v Bratislave to potvrdil prvý zástupca náčelníka Generálneho štábu Ozbrojených síl SR Peter Gajdoš.

„Vrtuľník vzlietol z leteckej základne v Prešove o 13.30 h, plnil bežné výcvikové úlohy, a to pristávanie v neznámom teréne,“ uviedol Gajdoš. Zároveň informoval, že s vojenským vrtuľníkom stratili spojenie o 14.02 h, o 14.13 h bol vyslaný pátrací vrtuľník, ktorý poskytol prvú zdravotnú pomoc. Na palube vojenského vrtuľníka bola trojčlenná posádka – prvý pilot, druhý pilot a palubný technik. Všetci traja boli z leteckého útvaru v Prešove. „Dvaja sú zranení, jeden pri pokuse o oživovanie zomrel,“ povedal Gajdoš s tým, že až do vyšetrenia nehody majú vrtuľníky Mi-17 zákaz lietať.

Na miesto nehody smeruje komisia náčelníka generálneho štábu a prípad bude vyšetrovať Úrad vojenského letectva Ministerstva obrany SR. Náčelník generálneho štábu Milan Maxim, ktorý je aktuálne na zahraničnej pracovnej ceste, sa predčasne vráti na Slovensko. Súkromnú dovolenku preruší aj minister obrany Martin Glváč. „Dovoľte mi vyjadriť hlbokú sústrasť rodine profesionálneho vojaka, ktorý počas tejto mimoriadnej udalosti zomrel,“ povedal minister, ktorý sa vracia z Chorvátska a smeruje na východné Slovensko. „Dovoľte mi vyjadriť hlbokú sústrasť rodine profesionálneho vojaka, ktorý počas mimoriadnej udalosti zomrel,“ dodal Gajdoš.

Na pomoc leteli tri vrtuľníky AIR -TRANSPORT EUROPE

Zuzana Turočeková z AIR -TRANSPORT EUROPE uviedla, že pri páde vojenského vrtuľníka zasahovali tri posádky Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby (VZZS). Pri ich prílete už boli na mieste aj hasiči.

Vrtuľník privolaný zo strediska Poprad previezol do prešovskej nemocnice jedného zraneného muža s polytraumou. Košickí leteckí záchranári ošetrili a previezli do nemocnice v Košiciach druhého, 38-ročného raneného muža. Na pomoc bol vyslaný aj vrtuľník VZZS ATE z Banskej Bystrice. Tretí člen, ktorý sa nachádzal na palube havarovaného vrtuľníka, však nehodu neprežil.

Zdravotný stav vojakov je vážny

Obidvaja muži z havarovaného vojenského vrtuľníka sú hospitalizovaní a ich stav si vyžaduje operáciu. Jeden je vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou J. A. Reimana v Prešove, druhý v Univerzitnej nemocnici L. Pasteura v Košiciach.

Podľa hovorkyne prešovskej nemocnice Renáty Cenkovej je pacient hospitalizovaný na oddelení anestéziológie a intenzívnej medicíny, má združené poranenia brucha, panvy a dolných končatín. Jeho stav si vyžadoval urgentný operačný zákrok, ktorý momentálne podstupuje. Je stále v kritickom stave.

Hovorkyňa UN v Košiciach Ladislava Šustová informovala, že muž utrpel ťažký úraz a bude pripravovaný na operáciu. Predbežne sa dá podľa nej povedať, že je v stabilizova­nom stave.

Pád vojenského vrtuľníka pri Prešove
3
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM