Peter Handzuš Rôzne

Panika bola zbytočná: Modelári o svoje pásmo neprídu

Medzi modelármi sa v posledných týždňoch šírili informácie o tom, že prídu o frekvenciu pre riadenie RC modelov. Zistili sme, že modelári sa nemusia ničoho báť. Treba len dodržiavať pravidlá.

Články popisujúce katastrofické scénare o konci modelárov na Slovensku nie sú pravdivé. Modelári o pásmo 2,4GHz neprídu a ani sa o tom neuvažovalo. Podľa hovorcu Telekomunikačného úradu SR Romana Vavra „v Slovenskej republike nedošlo k žiadnym zmenám v používaní rádiom riadených modelov“.

Na Slovensku, rovnako ako v zahraničí, je povolené používať aj rádiom riadené modely vo frekvenčnom pásme 2,4 GHz s výkonom až do 100 mW. Jedinou požiadavkou je splnenie podmienok všeobecného povolenia VPR-17/2012 na širokopásmový prenos dát. Ostatné rádiom ovládané modely je možné u nás používať vo frekvenčných pásmach a s výkonom podľa podmienok všeobecného povolenia VPR-15/2012 na diaľkové ovládanie modelov. Obe nariadenia si môžete pozrieť vo fotogalérii.

To, že sa pre modelárov nič nemení, potvrdil aj známy popradský modelár Jozef Anďal: „Modelárov sa žiadna vážna zmena nedotýka a používanie modelárskych vysielačov je povolené v doterajšom nezmenenom rozsahu.“

Opäť teda raz platí: Dôveruj ale preveruj. Na diskuzných fórach sa môžete dozvedieť veľa užitočných rád, ale niekedy aj nepresných informácií. Či to bol hoax alebo len nepochopenie novej legislatívy sa už asi nedozvieme. Každopádne však modelári svoje vysielačky nemusia hádzať do žita. Už teraz sa tešíme na to, čo predvedú na blížiacom sa modelárskom dni, ktorý bude 9. júna v Poprade.

poprad24/túsr

modelari
4
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM