Peter Handzuš Iné športy

Parádny výkon Tomáša (40) zo Svitu: Mont Blanc obehol za 15 hodín

Na jeden z najťažších pretekov sveta, beh okolo Mont Blanc, sa prihlásil amatérsky bežec a hasič zo Svitu, Tomáš Kačmarčík. Náročná trať viedla známym turistickým chodníkom, ktorý je pre bežných turistov plánovaný až na 10 dní pochodu.

Ilustračný obrázok k článku Parádny výkon Tomáša (40) zo Svitu: Mont Blanc obehol za 15 hodín
Zdroj: Dnes24.sk

Kaktus, ako ho volajú známi, bežal pretek v náročných podmienkach so stúpaním až 6 100 metrov na trati dlhej 101 km, v teplotách okolo 30 stupňov. Súťaže sa zúčastnilo 1 900 bežcov z celého sveta. Tomáš absolvoval tvrdú prípravu pod krídlami trénerky Lenky Ilavskej – Litvinovej, účastníčky siedmich majstrovstiev sveta, víťazky niekoľkých podujatí svetového pohára a celkovej víťazky Giro d´ Italia v 1993. Ich spoločný odhad času, za ktorý by mohol Tomáš zabehnúť trať, bol 17 hodín.

Beh okolo Mont Blanc bol Tomášov vnútorný cieľ

Na tak náročných pretekoch môže dôjsť k zlyhaniu organizmu z rôznych dôvodov: od kŕčov, nevoľnosti, problémov s ľadvinami až k zraneniam. Preto bolo veľmi náročné udržať rozloženie síl, stravy a prijímania tekutín a energie tak, aby sa predišlo odstúpeniu zo súťaže.

„Približne na 55 kilometri trate na mňa prišla kríza a nevoľnosti. Nevedel som, či budem schopný preteky dokončiť. V ťažkej chvíli ma ale povzbudzovali kamaráti a nakoniec som krízu prekonal,“ prezradil Tomáš Kačmarčík. Pomocou svojej nezlomnej vôle dokázal opäť získať silu a odhodlanie dokončiť zvyšnú časť trate.

Pätnásť a pol hodiny na trati

Preteky končili v noci, preto posledný kopec bežal Tomáš len s čelovkou, čo bolo mimoriadne vyčerpávajúce a náročné na koncentráciu. Do cieľa prišiel Tomáš v noci okolo 0:30 s celkovým časom 15 hodín 21 minút 26 sekúnd. Hrdo absolvoval jeden z najťažších pretekov sveta a prekonal nielen svoj odhadovaný čas, ale aj sám seba.

„Sme radi, že sme mohli Tomáša podporiť nielen finančne, ale i morálne a týmto zviditeľniť jeho ohromnú pevnú vôľu, pokoru a výkon hodný profesionála. Sme radi, že môžeme s našimi fanúšikmi objavovať slovenské talenty a ľudí, ktorí nám neustále dokazujú, že nič nie je nemožné, ak človek chce a maká na sebe,“ povedal na tlačovej konferencii po pretekoch Daniel Rataj, šéfredaktor portálu Follower.sk.

Sviťan Tomáš Kačmarčík skončil v náročnom behu okolo Mont Blanc celkovo na 55. mieste a vo svojej kategórii nad 40 rokov na 9. mieste.

Foto: folower.sk

Parádny výkon Tomáša Kačmarčíka (40): Mont Blanc obehol za 15 hodín
1
Galéria
Parádny výkon Tomáša (40) zo Svitu: Mont Blanc obehol za 15 hodín
21
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM