Monika Vengrínová Rôzne

Päť mrtvých turistov prinútilo zasiahnuť: Horskí záchranári vydali špeciálne pokyny

Len za prvý polrok zomrelo vo Vysokých Tatrách päť turistov, z toho traja pri organizovanej horskej činnosti. Práve kvôli zvýšenému počtu úmrtí a zranení vo vysokohorskom teréne pri organizovaných činnostiach sa Horská záchranná služba (HZS) rozhodla vydať nové pokyny.

Ilustračný obrázok k článku Päť mrtvých turistov prinútilo zasiahnuť: Horskí záchranári vydali špeciálne pokyny
Zdroj: Webnoviny.sk

Pokyny platia od 1. júla a sú k dispozícii na internetovej stránke HZS. „Ide pokyny na zabezpečenie bezpečnosti pri organizovaných činnostiach vykonávaných v horských oblastiach, ako je vodcovská činnosť, sprievodcovstvo alebo všeobecné vzdelávanie v horských športoch,“ uviedol riaditeľ HZS Jozef Janiga.

Pokyny určujú počet osob i použitie materiálu

Pokyny upravujú najmä počty osôb, ktoré môžu títo ľudia sprevádzať, vzdelávať či vodiť. Okrem toho informujú o používaní materiálu, napr. prilby, či lana tak, aby nedošlo k ohrozeniu života. „Hovoria aj o veciach, ktoré človek musí mať pri sebe, aby dokázal poskytnúť prvú pomoc alebo čo robiť v prípade nehody. Myslím si, že všetko sú to dôležité informácie na to, aby sme úrazovosť čiastočne eliminovali, aj keď vieme, že tu bude vždy," konštatoval Janiga.

Pri vytváraní pokynov spolupracovala HZS s Národnou asociáciou horských vodcov, Národnou asociáciou horských sprievodcov, Klubom slovenských turistov, Horolezeckým spolkom JAMES a Vysokohorským turistickým spolkom. „Všetci k tomu pristúpili veľmi zodpovedne a korektne tak, aby sme našli spoločné riešenia," zhodnotil Janiga.

Nedodržanie pokynov môže stáť stovky eur

HZS si sľubuje od nových pokynov najmä zníženie úrazovosti. Na druhej strane vymedzia každú jednu organizovanú činnosť v teréne samostatne a určia, aké vzdelanie je potrebné na ten ktorý výkon mať. „V minulosti panovalo akési pnutie medzi jednotlivými skupinami, keďže činnosti sa zamieňali, nikto nevedel povedať, kto čo robí a verejnosť si to neuvedomovala," vysvetľuje Janiga s tým, že pokyny nesúvisia s Návštevným poriadkom Tatranského národného parku, ktorý skôr rieši pohyb v horách v súvislosti s ochranou prírody.

V prípade nedodržania spomínaných pokynov môže HZS uložiť pokutu do výšky 330 eur, rovnako môže podať podnet na Okresný úrad, ktorý to môže riešiť ďalšími sankciami. „Nie je ani tak úlohou ísť do nejakej represie, skôr je to preventívna vec a verím, že to tak všetci aj vezmú,“ dodal Janiga. Zároveň pri porušení pokynov majú poisťovne ustanovenia, v rámci ktorých môže byť krátené poistné plnenie. Súčasťou pokynov sú aj vzorové preukazy jednotlivých skupín na Slovensku.

foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM