Monika Vengrínová Krimi Krimi

Pátranie po horolezcovi skončilo. Jeho telo našli lavínové psy

Ešte v sobotu vypadol zo Zadného Ľadového štítu horolezec, po ktorom záchranári Horskej záchrannej služby pátrali tri dni. Dnešné zapojenie vrtuľníka letky ministerstva vnútra, ktorý vysadil 9 záchranárov s 2 lavínovými psami v Hornom kotle Ľadových doliniek ukončilo pátranie. Tatry majú ďalšiu obeť

Ilustračný obrázok k článku Pátranie po horolezcovi skončilo. Jeho telo našli lavínové psy
Zdroj: TASR

„Takéto zásahy sa nerobia bežne, je skôr ojedinelé, aby lavínové psy pátrali v horolezeckom teréne,“ uviedol na brífingu v Starom Smokovci riaditeľ Horskej záchrannej služby Jozef Janiga.

Nezvestného horolezca našli len približne tri minúty po začiatku pátrania dva lavínové psy Nero a Brix, ktoré zhodne označili miesto nálezu. Horolezec, 49-ročný Pavol z Čierneho Balogu, bol pod asi 30 centimetrovou vrstvou snehu.

Terén bol nebezpečný

V exponovanom teréne bola aj počas pátrania nespevnená nestabilná snehová pokrývka, miestami vytvárajúca splazy a drobné lavíny, ktoré ohrozovali horských záchranárov. Telo horolezca transportovali horskí záchranári do márnice v Novom Smokovci.

Pátranie po horolezcovi sa začalo ešte v sobotu 9. novembra večer, keď požiadal horských záchranárov o pomoc 34 ročný slovenský horolezec, ktorý nahlásil pád svojho spolulezca, po tom, ako s ním stratil kontakt. Do terénu vtedy odišlo niekoľko horských záchranárov, tí však neboli v hľadaní horolezca v nočných hodinách úspešní.

Zlé poveternostné podmienky znemožnili zásah vrtuľníka

Pátranie pokračovalo v nedeľu aj s pomocou vrtuľníka poľských horských záchranárov, pomocou ktorého sa podarilo dostať do bezpečia 34 ročného horolezca, ktorý nahlásil nehodu. Vrtuľník ho previezol do nemocnice v Zakopanom s podozrením na podchladenie a po ošetrení ho záchranári previezli na Slovensko. Poveternostné podmienky nedovolili v tom čase opakovane nasadiť vrtuľník.

Následne, po zlepšení počasia, pokračovalo pátranie aj s poľským záchranárskym vrtuľníkom. Na pátraní sa zúčastnilo 20 záchranárov z oblastných stredísk Vysoké Tatry a Slovenský raj. Horskí záchranári požiadali na pondelok o súčinnosť letku ministerstva vnútra. Pre naďalej pretrvávajúce nepriaznivé podmienky vrtuľník nemohol v pondelok zasiahnuť. Neúspešná bola aj lokalizácia telefónu nezvestného.

Zdroj: Webnoviny.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM