Peter Handzuš Rôzne

Pavol Barabáš: Príbehy tatranských štítov

Prostredníctvom prednášky Pavla Barabáša a premietnutím jeho dokumentárneho filmu „Príbehy tatranských štítov“ môžete v sobotu večer nahliadnuť do sveta histórie a súčasnosti tatranských štítov.

„Nakrúcanie prebiehalo na najkrajších štítoch Vysokých Tatier, na ktorých sa odohrávajú vlastné príbehy. Kamera nezlieza do dolín, ale koncentruje divákovu pozornosť na pohyb v extrémnom teréne, kde sa nakrúcajú dobové hrané scény a zaznamenávajú intímne výpovede. To tvorí aktívnu zložku dokumentu popretkávanom historickými faktami a vzácnymi archívnymi zábermi. Odkrýva sa tak málo známa tvár Vysokých Tatier, čo môže napomôcť pochopeniu širších súvislostí v historickom kontexte ich objavovania,“ opisuje Pavol Barabáš, režisér dokumentu. A ako dodáva: **„Na pozadí majestátnych obrazov hôr sa odvíjajú dávne príbehy odvážlivcov, ktorí nám na ich vrcholoch zanechali prvú stopu.“ **

Dokument pozostáva z dvoch dielov. V prvom dieli pod názvom Súboj velikánov sa predstaví Kriváň a Ľadový štít a oboznámime sa s príbehom kríža umiestneného na vrchole Gerlachovského ští­tu.

V druhom dieli s názvom Sny o slobode výprava spolu s horským vodcom vystúpi na Ganek, vylezie na Žabieho koňa a vyrozpráva históriu kríža na Vysokej. 

Film je plný prekvapení. Režisér v ňom použil príbeh, ktorý si počkal sám na seba. Filmový dej ponúka živé obrazy majestátnych hôr, oblakov, histórie a horalov. Všetko s pokojom, meditatívne, vkusne a hĺbavo.

Nenechajte si ujsť premiéru filmu 7. apríla o 19.00 hod v Grand Hoteli Bellevue a príďte sa porozprávať s tým, ktorý po zostúpení z majestátnych tatranských štítov do dolín kráča so zdvihnutou hlavou a čerstvou krvou v žilách. Vychutnáte si tak zážitok, ktorý Vás prinúti vrátiť sa do hlbín svojho vnútra, kde môžete nájsť význam toho tu a teraz.

„Pretože každý štít má svoj príbeh …,“ práve preto vznikol najnovší tatranský dokumentárny film Pavla Barabáša „Príbehy tatranských štítov“. Exkluzívnu premiéru dokumentu vám osobne predstaví režisér Pavol Barabáš už 7. apríla 2012 o 19.00 hod v kongresových priestoroch Grand Hotela Bellevue v Starom Smokovci. Vstup na prednášku a premietanie je zdarma.

Foto: Pavol Barabáš

tatry_barabas
1
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM