Martin Sýkora Samospráva

PES funguje už mesiac: Vedenie mesta je spokojné, hovorí o nižšej cene tepla

Mesto Poprad vyhodnotilo prvý mesiac fungovania Popradskej energetickej spoločnosti (PES), ktorá dodáva teplo viac ako 14 000 odberateľom v meste.

Ilustračný obrázok k článku PES funguje už mesiac: Vedenie mesta je spokojné, hovorí o nižšej cene tepla
Foto: Katarína Oravská

Wzoš hovoril o 20 % nižších nákladoch

PES dodáva teplo viac ako 14 000 odberateľom v meste, školám, školským zariadeniam a ďalším subjektom. Podľa januárových výsledkov, ktoré prezentoval viceprimátor Popradu Igor Wzoš, aj napriek väčším mrazom a vyššiemu množstvu dodaného tepla, zaplatia Popradčania za teplo o približne 20 percent menej ako pred rokom v januári 2016.

„Toto je odpoveď tým, ktorí tvrdia, že PES nie je dobrá spoločnosť. Urobili sme vážne a dobré rozhodnutie, stálo to veľa úsilia, ale občania dnes platia menej,“ uviedol Wzoš.

Zdroj: TASR

Dôvodom je výhodne kúpený plyn

V januári 2016 Popradčania za teplo zaplatili viac ako jeden milión eur, v tomto roku to bolo podľa Wzoša za prvý mesiac roka necelých 800 000 eur. „Napriek tomu, že tohtoročný január bol najchladnejším mesiacom, aký sme tu mali za posledných 30 rokov a vyrobilo sa viac tepla, keďže bežne sa vyrába 18 gigawattov a teraz to bolo až 20 gigawattov, Popradčania zaplatia menej,“ uviedol Wzoš.

Podľa slov viceprimátora, zníženie sa podarilo dosiahnuť predovšetkým tým, že PES výhodne kúpila plyn, čím sa znížila variabilná zložka ceny tepla, ktorá tvorí 70 percent celkovej ceny. „Verím, že už nebudú také studené mesiace. Keď to bude takto pokračovať, verím, že vo vyúčtovaní v marci 2018 budú mať Popradčania preplatky,“ doplnil.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM