Pavol Krupka Kultúra

Príbeh Petra a Lucie ožil na javisku. Divadelné predstavenie pripravili budúci zdravotníci

Študenti Strednej zdravotníckej školy pripravili divadelné predstavenie podľa svetoznámeho diela Peter a Lucia. Ľúbostný príbeh na pozadí vojnových udalostí sprostredkovali popradským žiakom a študentom.

Ilustračný obrázok k článku Príbeh Petra a Lucie ožil na javisku. Divadelné predstavenie pripravili budúci zdravotníci
Foto: Pavol Krupka / Zdroj: Dnes24.sk

Peter a Lucia – dvojica, ktorú spojila láska i tragická smrť. Príbeh dvoch mladých ľudí z pera francúzskeho prozaika Romaina Rollanda poznajú všetci stredoškoláci. Niektorí z nich sa však s osudmi hlavných postáv mohli zoznámiť bezprostrednejšie, osobnejšie.Tému sa totiž pod vedením režisérky Tatiany Husárovej rozhodli preniesť na javisko budúci popradskí zdravotníci.

Podľa slov režisérky sú to práve študenti zdravotníckych odborov, ktorí dokážu precítiť a pochopiť tragiku príbehu, pretože sa s nešťastnými osudmi stretávajú každý deň. Poznanie hodnoty života, pochopenie ľudského osudu a schopnosť prejaviť súcit sú vlastne aj kľúčom k ich budúcemu povolaniu. Spolu s autorkou scenára Jankou Kurucovou, slovenčinárkou z popradskej „zdravotky“, vytvorili predstavenie, ktoré mnohých členov študentského divadla dojalo už pri jeho príprave. Janka Kurucová hovorí, že dielo, ktoré vzniklo pred takmer storočím, má čo povedať aj dnešným mladým ľuďom. Dôležité bolo len zvoliť vhodnú formu, aby každý pochopil jeho myšlienku. Rollandov text je totiž popretkávaný úvahami o zmysle života a o ľudskom osude, čo nie je ľahké pretaviť do dramatizovanej podoby. Podstatná bola preto príprava dialógov hlavných postáv a kľúčového textu rozprávača, teda vlastne postavy autora tejto novely. Aby mohli diváci lepšie preniknúť do deja, do prostredia a do celkovej atmosféry príbehu, autori predstavenia využili hudbu, zvukové a svetelné efekty a najmä videoprojekciu, ktorá čiastočne plní aj funkciu kulís.

Záver premiérových predstavení 21. novembra sprevádzal mohutný potlesk, v hľadisku Domu kultúry sedeli študenti a žiaci popradských škôl. Dielo v zdramatizovanej podobe sa teda v našom meste ujalo. Na príbeh Petra a Lucie sa však môžu tešiť aj ďalšie popradské školy i študenti zo siršieho okolia. Už teraz sa vie, že jedno predstavenie uvidia aj gymnazisti v Bratislave.

Osoby a obsadenie, ďalší tvorcovia:

  • Peter: Dávid Pavlák
  • Lucia: Lucia Hurčalová
  • Láska: Patrícia Bjalončíková (Gymnázium na Kukučínovej ul. v Poprade)
  • Rozprávač – spisovateľ: Marek Kuchta
  • Výber videí a fotografií: Tatiana Husárová, Janka Kurucová
  • Strih videa: Stanislav Čopík
  • Réžia: Tatiana Husárová
Peter a Lucia - divadelné predstavenie
2
Galéria
Peter a Lucia - divadelné predstavenie
16
Galéria
Foto: Pavol Krupka / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM