Monika Vengrínová Iné športy

Peter Hámor vyráža na ďalšiu náročnú expedíciu: Je odhodlaný zdolať Mount Everest, priznáva obavy!

Už v piatok 7.marca odchádza popradský horolezec na svoju ďalšiu expedíciu Himalayadventuer 2014. Jeho cieľom bude tentoraz postupne zdolať Island Peak vysoký 6189 metrov, prvýkrát 8913 metrov vysoký vrchol Šiša Pangma a na koniec aj najvyšší vrch Himalájí Mount Everest.

Ilustračný obrázok k článku Peter Hámor vyráža na ďalšiu náročnú expedíciu: Je odhodlaný zdolať Mount Everest, priznáva obavy!
Zdroj: Dnes24.sk

Hámorovým spolulezcom na všetkých bodoch bude Rumun Horia Colibasanu a expedície na Šiša Pangmu sa zúčastní aj rumunský horolezec Justin Ionescu.

Pred expedíciou sa bude tri týždne aklimatizovať

„Ppred expedíciou, v rámci aklimatizácie sa mi osvedčil taký trojtýždňový pobyt vo výškach okolo päť, šesť tisíc metrov. Tu bude pre mňa takýmto ideálnym miestom nepálske údolie Solo Khumbu. Cestou sú nádherné kopce, z ktorých mi najviac vyhovuje Island Peak. Okrem toho, že je dobrá na aklimatizáciu, tak sú z nej aj krásne výhľady na Lhoce, Makalu, Mount Everest. Chodí tam množstvo turistov a trekárov,“ povedal Hámor.

Z údolia Solo Khumbu sa do Kathmandu vráti 26. až 27. marca, pričom bude mať istú rezervu kvôli počasiu. Odtiaľ je naplánovaný výstup na Šiša Pangma. „Je to nádherná hora, ktorá ako jediná zo všetkých osemtisícoviek leží celá na území Tibetu. Je vzdialená asi jedenásť kilometrov od nepálsko-tibetskej hranice. Je zároveň najnižšou osemtisícovkou a jej názov sa dá preložiť ako "Vrchol nad trávnatými planinami“. Bude to môj prvý pokus vyliezť na túto horu, podobne ako aj Justinov," doplnil Hámor s tým, že centrálny vrchol sa horolezci pokúsia zdolať čínskou cestou s tzv. Inakiho vrcholovým variantom, bez budovania fixných výškových táborov, umelého kyslíka a výškových nosičov. Pod vrcholom by chceli ostať do 26. apríla, kedy je naplánovaný presun pod Mount Everest. Počas 24 lezeckých dní pod Šiša Pangmou sa chcú čo najlepšie pripraviť na najvyšší vrch Himalájí.

Som vo forme, teším sa a obávam zároveň

„Na Everest plánujeme vystúpiť zo severu, z tibetskej strany, takže pôjdeme do dedinky Nyalam, ktorá je na ceste do základného tábora. Odtiaľ v priebehu dvoch dní plánujeme dôjsť do veľkého základného tábora pod Mount Everestom, ktorý je vzdialený asi dvadsaťpäť kilometrov od hlavného miesta, odkiaľ sa vyráža na samotné výstupy,“ dodáva Hámor s tým, že keď bude dobré počasie, hneď vyrazia s Horiom na výstup, ktorý plánujú urobiť v severovýchodnej stene, kde vedie zatiaľ len jedna cesta. Vyliezli ju ruskí horolezci v roku 1996 a napája sa na samotný severovýchodný hrebeň, ktorý je najčastejšie využívaný, je to tzv. čínska cesta. Samotný výstup chcú urobiť čo najrýchlejšie, keďže profil steny nie je vhodný na to, aby tam človek strávil noc.

„Také sú plány, uvidíme, aká bude realita. Cítim sa byť pripravený, som vo forme, teším sa a obávam súčasne. Je to taká tréma, ako pred ktorýmkoľvek iným športovým výkonom. Pridáva sa však k tomu ešte to, že hory sú nebezpečné. Samozrejme, obavy o to, ako to dopadne, a či k nám bude hora milá, či sa jej zapáčime a pustí nás aj hore aj dole, to uvidíme až na mieste,“ uzavrel Hámor s tým, že najviac z celej expedície sa obáva presunu lietadlom do Kathmandu a do Lukly, kde je jedno z najnebezpeč­nejších letísk na svete.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM