Peter Handzuš Iné športy

Peter Hámor zdolal Šiša Pangmu. Na Mount Evereste mu neprialo počasie

Slovenský horolezec Peter Hámor neuspel s výstupom na najvyšší vrch planéty Mount Everest (8848 m). Spolu s rumunským partnerom Horiom Colibasanom došli bez kyslíka a výškových nosičov do výšky 7600 m, ale počasie ich nepustilo ďalej.

Ilustračný obrázok k článku Peter Hámor zdolal Šiša Pangmu. Na Mount Evereste mu neprialo počasie
Zdroj: Dnes24.sk

„Vietor mohutnel, bol podstatne silnejší, než ohlasovali predpovede. Preto sme sa rozhodli, že nebudeme pokračovať ďalej a ešte dnes zostúpime do základného kempu. Predpovede na najbližšie dni nie sú najlepšie, preto sme sa rozhodli ukončiť tohtoročnú expedíciu a vrátiť sa do Nepálu,“ uviedol najlepší slovenský horolezec na svojej oficiálne webovej stránke.

Hámor koncom apríla spolu s Colibasanom a ďalším Rumunom Justinom Ionescom ako prví v jarnej sezóne 2014 dosiahli vrchol najnižšej nepálskej osemtisícovky Šiša Pangma (8027 m). Aj tento výstup absolvovali bez kyslíka a šerpov.

Mount Everest je s výškou 8848 m najvyšší vrch Zeme. Leží v Himalájach. Je pomenovaný po zememeračovi Sirovi Georgovi Everestovi. Prvýkrát ho dokázateľne a zdokumentovane zdolali 29. mája 1953 Sir Edmund Percival Hillary a šerpa Tenzing Norgay.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM