Martin Sýkora Správy

S úpravou rozpočtu v PSK poputujú peniaze pod Tatry: Zbierkové fondy sa rozšíria

Krajskí poslanci schválili úpravu rozpočtu PSK. Pod Tatrami z toho vyťažia zbierky Tatranskej galérie, Podtatranského múzea a Ľubovnianske múzeum.

Ilustračný obrázok k článku S úpravou rozpočtu v PSK poputujú peniaze pod Tatry: Zbierkové fondy sa rozšíria
Zdroj: Dnes24.sk

Prešovskí krajskí poslanci na dnešnom zastupiteľstve schválili v poradí piatu tohtoročnú úpravu rozpočtu Prešovského samosprávneho kraja (PSK). K zmenám v bežnom rozpočte dochádza iba v malom objeme, u bežných príjmov ide o sumu 5000 eur, v oblasti bežných výdavkov o 3710 eur. Väčšie zmeny obsahuje kapitálový rozpočet, ktorý sa navýši v oblasti kapitálových výdavkov v objeme viac ako 1,210 milióna eur.

„Tieto finančné prostriedky sú smerované do oblasti financovania zmeny palivových základní, zníženia energetickej náročnosti objektov, nákup osobných motorových vozidiel, tak isto sme riešili nákup zbierkových predmetov,“ uviedla predkladateľka návrhu úpravy rozpočtu a vedúca odboru financií Úradu PSK Mária Holíková.

Desaťtisíce do zbierkových fondov

Na nákup zbierkových predmetov poslanci schválili sumu takmer 62 000 eur. Zbierkové fondy budú bohatšie v zariadeniach Vlastivedné múzeum Hanušovce nad Topľou, Podtatranské múzeum Poprad, Vihorlatské múzeum Humenné, Tatranská galéria Poprad, Ľubovnianske múzeum – hrad v Starej Ľubovni, najvyššiu sumu, a to 16 100 eur vyčlenili poslanci pre Šarišskú galériu v Prešove.

PREČÍTAJTE SI AJ: Keď sa oko stretne s dušou: Iný uhol pohľadu

Rekonštrukcia prešovskej kotolne

V oblasti školstva pôjde viac ako 191 000 eur na rekonštrukciu kotolne v Spojenej škole Ľ. Podjavorinskej v Prešove. Holíková doplnila, že touto investíciou sa výrazne znížia náklady na vykurovanie školy. Pôvodná kotolňa bola postavená tak, aby zabezpečila nielen vykurovanie školy, ale zabezpečila aj prevádzku veľkej krytej plavárne. Tá už roky slúži inému účelu, no predimenzovaná kotolňa nebola odvtedy rekonštruovaná.

„Momentálny stav je taký, že v areáli školy sa stavia tréningová hala s umelou ľadovou plochou a odborníci došli k záveru, že by bolo vhodné prikročiť k rekonštrukcii vykurovacieho systému školy, ktorá by využívala stratové teplo z výroby ľadu,“ uviedla Holíková. Poslanci schválili tiež financie na menšie nákupy, ako sú umývačky riadu, sušiareň do chemického laboratória, lavičky, altánok pre školy a sociálne zariadenia.

Foto: Ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM