Pavol Krupka Kultúra

Piatková vernisáž: TG uviedla prierez tvorby Štefana Hudzíka a obrazy Františka Turcsányiho

Tatranská galéria v Poprade predstavuje návštevníkom prierez tvorby Štefana Hudzíka, popredného regionálneho umelca. Priestory Elektrárne oživujú aj diela oceňovaného maliara Františka Turcsányiho. Piatková vernisáž vzbudila veľký záujem milovníkov umenia.

Ilustračný obrázok k článku Piatková vernisáž: TG uviedla prierez tvorby Štefana Hudzíka a obrazy Františka Turcsányiho
Zdroj: Dnes24.sk

Štefan Hudzík vystavuje sochy, obrazy, reliéfy a busty

„Akademický sochár Štefan Hudzík ešte počas štúdia na Vysokej škole výtvarných umení získal Cenu Slovenského fondu výtvarných umení za sochársku tvorbu. V roku 1980, po absolvovaní štúdia, získal absolventskú cenu Martina Benku, čím sa výraznejšie zapísal do povedomia u odbornej verejnosti,“ priblížila kurátorka výstavy Anna Ondrušeková. Následne sa tento umelec zapojil do tvorby pre architektúru, čo bola v tejto dobe jedna z možností pre väčšinu umelcov v slobodnom povolaní. Popri oficiálnych zákazkách sa začal venovať aj dielam pre sakrálnu sféru, kresbe a komornej sochárskej tvorbe.

„Autor žije a tvorí v pokoji ateliéru vo svojom rodisku v Spišskom Štiavniku.Tu vznikajú jeho kresby, tu sa rodí jeho dielo,“ povedala Ondrušeková. Domovu zostal verný aj za cenu určitej izolácie a straty kontaktov. Diela predstavujúce prierez umelcovou tvorbou majú spoločný charakteristický podpis autora. Jeho dominantným prvkom, odrážajúcim sa v jeho sochárskych prevedeniach, je schopnosť vdýchnuť im život odpozorovaným realistickým detailom.„Táto jeho charakterová vlastnosť ho priam predurčila k portrétnej tvorbe. Realizácie v architektúre tvoria jednu z kapitol v umelcovom sochárskom povolaní,“dodáva Ondrušeková.

Ďalšiu kapitolu obsiahnutú v umelcovej tvorbe predstavuje kresba. „Ťahy štetcom temperami sa síce viažu k námetom jeho sôch, avšak majú vlastnú poetiku, spočívajúcu v zachytení prchavého pohybu, či okamihu unikajúcej myšlienky, bez úsilia o zaznamenanie detailu. Čo sa týka materiálu, umelec rovnako brilantne narába s drevom aj bronzom, ktorý mu ponúka mnohoraké možnosti a variácie pri realizáciách,“ uzatvára Ondrušeková.

František Turcsányi a jeho cudzokrajné inšpirácie

František Turcsányi nie je profesionálnym maliarom. Mnohé z jeho diel pretínajú hranice minimalizmu, abstrakcie a geometrizmu.„In­špiráciou k tvorbe sa mu stal niekoľkoročný pobyt v Afrike v Líbyi, ktorý reflektuje časť jeho umeleckej činnosti,“objas­nila Ondrušeková s tým, že čas strávený v takomto cudzokrajnom prostredí už nejedného maliara podnietil k dokumentarizmu. Nie však Františka Turcsányiho. Exotikou afrického prostredia sa nechal síce inšpirovať, neskĺzol však do dokumentárnej roviny, ale výtvarným spôsobom pretransformoval inšpirácie z daného prostredia.

„Na jeho obrazoch z tohto obdobia tak nachádzame ľudskú figúru doplnenú bohatou púštnou vegetáciou, či prvkami architektúry,“ dodáva riaditeľka galérie. K realistickejšiemu zobrazovaniu skutočnosti majú najbližšie portréty autorových najbližších. Podnety z Afriky autor po návrate dlho spracovával, postupom času sa však začal od nich oslobodzovať.

František Turcsányi svojou umeleckou činnosťou podľa Ondrušekovej už dávno prekročil rámec amatérskej tvorby. „Avšak štatút amatérskeho umelca je pre neho skôr výhodou, pretože ho k tvorbe nenúti nič, okrem vnútornej potreby preniesť na plátno svoje emócie a inšpirácie,“ uzavrela.

TG uviedla prierez tvorby Štefana Hudzíka a obrazy Františka Turcsányiho
2
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM