Monika Vengrínová Rôzne

Plánujete dovolenkovať spoznávaním Prešovského kraja? Na toto všetko sa môžete tešiť

Mobilná hra, hrdinovia legiend, zberateľský album, objavovanie hradov, galérií i prírodných krás, cyklopátranie či fotografická súťaž... Spoznávať zaujímavé miesta v Prešovskom kraji bude toto leto skutočne zábava.

Ilustračný obrázok k článku Plánujete dovolenkovať spoznávaním Prešovského kraja? Na toto všetko sa môžete tešiť
Zdroj: Dnes24.sk

Veľkou novinkou bude v súvislosti s poznávaním Prešovského kraja projekt určený najmä rodinám s deťmi. Legendarium prezentuje kraj prostredníctvom legiend z desiatich lokalít severovýchodu.  Mobilná hra, audio CD s legendami a zberateľský album s originálnymi nálepkami pred­stavia náš kraj tak, ako nikdy doteraz. Hra o­cenená aj MTV Game Awards, zoznámi malých i veľkých hráčov s postavičkami, ktoré sa navždy vryli do histórie desiatich lokalít kraja. Sú nimi čert Fras v Miniskanzene Medzilaborce, krásna Barbora v Šarišskom múzeu Bardejov, Móric Beňovský na hrade Stará Ľubovňa, striga Kikimora v TIK Štrbské Pleso a TIK Starý Smokovec, ďalej pastier Mišo v NKP Solivar Prešov a v lanovom centre Outdoor park v Prešove, statočná Sabína na Mestskom kúpalisku v Sabinove, kľučiarka na hrade v Kežmarku, ale i čert Belzebub v biokúpalisku Sninské rybníky, biela pani v Spišskom múzeu v Levoči a napokon mních Cyprián v múzeu v Červenom Kláštore. Na týchto miestach nájdete album, nálepky a fotosteny.

Legendarium pri­nesie nielen zábavu a poznanie, ale aj mimoriadne interaktívny prvok, a to možnosť bonusovej lokalizácie priamo vo vybranej turistickej lokalite. Hráči s najvyššími skóre získajú zaujímavé ceny. Hra bude voľne stiahnuteľná cez Apple Store a Google Play.. Súťažiť sa bude aj s albumom Legen­darium. Deti pri návšteve desiatich atraktivít získajú nálepky do albumu. Kontrolné ústrižky budú môcť zaslať do súťaže a hrať o tablety, víkendové pobyty a iné ceny. Už za tri nálepky získajú audio CD s legendami, ktoré pripravuje frontman skupiny Komajota Martin Husovký spolu hereckými legendami – manželmi Kvetou a Jozefom Stražanovcami a ďalšími známymi umelcami z Prešovského kra­ja.

„Legendarium spája zábavu, moderné technológie, umenie aj vzdelávanie do jedného projektu, ktorého cieľom je vychovávať si mladú generáciu cestovateľov a upriamiť pozornosť verejnosti na zaujímavosti, ktoré v Prešovskom kraji máme. A je ich naozaj dosť,“ uviedol zámer projektu riaditeľ Krajskej organizácie cestovného ruchu Severovýchod Slovenska Martin Janoško. Projekt bude spustený v polovici júna.

Okrem toho sa môžete zapojiť i do súťaže Objavuj Prešovský kraj. V aplikácii „Objav“ si turisti budú môcť vybrať z 250 bodov záujmu. Každý z bodov bude mať svoju bodovú hodnotu podľa stupňa náročnosti. Po lokalizácii na vybranom mieste sa súťažiacemu pripíše na súťažné konto príslušný počet bodov. Súťažiaci s najvyššími počtami bodov získajú hodnotné ceny. K bodom záujmu patria nielen známe turistické miesta, ale aj menej známe lokality, ktoré stoja za pozornosť. „Tu­risticky atraktívne miesta ako hrady, galérie, prírodné krásy doplnia aj menej známe, ale veľmi zaujímavé lokality – napríklad vrchol Kremenca, ktorý spája hranice troch štátov, monastyr v Krásnom Brode, hvezdáreň Roztoky a mnoho iných,“ predstavil niekoľko zaujímavých miest Janoško. Podobne ako Legendarium, aj súťaž Objavuj Prešovský kraj odštartuje v polovici júna.

Pre cyklistov rôznych vekových a výkonnostných kategórií sú určené jednodňové zábavno-športové podujatia s názvom Cyklo­pátranie. Cyklistických pátračov prevedú piatimi lokalitami. Pre deti budú pripravený samostatný cyklistický program. Cyklopátrať sa bude v Medzilaborciach krajom Andyho Warhola, v Bardejove a okolí, v Pieninách, v Levoči a Levočských vrchoch a napokon v septembri v Prešove a okolí.   Okrem toho od 20. marca  do 5. septembra tohto roka prebieha fotografická súťaž Choď a foť. Všetky kampane a aktivity budú vyhodnotené 26. septembra počas osláv Svetového dňa cestovného ruchu v Levoči.

foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM