Monika Vengrínová Rôzne

Plastika významného sochára, či Lenin v USA: Aj takéto sochárske popradské skvosty splynuli s okolím alebo zmizli

Objavovať sa začali v čase vzniku prvých sídlisk a mnohé stoja dodnes. Niektoré na pôvodnom mieste, iné inde, niektoré zachovalé, iné v zlom stave. A niektoré jednoducho zmizli. Skupina nadšencov sa rozhodla upozorniť na sochy v našom meste, aby sa kus našej histórie zachoval aj pre budúce generácie

Ilustračný obrázok k článku Plastika významného sochára, či Lenin v USA: Aj takéto sochárske popradské skvosty splynuli s okolím alebo zmizli
Zdroj: Dnes24.sk

V Poprade sa nachádza množstvo sôch a výtvarných diel od baroka, sochy a mozaiky z povojnového obdobia na sídliskách, v areáloch detských ihrísk a škôl, pomníky z posledného obdobia venované osobnostiam v mestských parkoch pri železničnej stanici a rieke Poprad. „Šestnásť sôch, ktoré vznikali v 70. – 90. rokoch, sú nositeľmi nielen umeleckých kvalít, ale sú svedectvom o historických a spoločenských pomeroch tohto obdobia. Príbehy týchto sôch, ako aj príbehy samotných tvorcov patria do historickej pamäte mesta, ktorá sa pri ich postupnom miznutí pomaly vytráca,“ vysvetlil historik Rastislav Mačura, člen neformálnej skupiny Priestor pre krajinu a kultúru.

V prvej časti starý Juh a centrum

Spolu s ďalšími členmi – učiteľkou základnej umeleckej školy SŠ Letná v Poprade Ľubicou Ftorekovou, žiakmi a pedagógmi tejto školy, sa pustili do vskutku zaujímavého projektu nadácie Intenda, aby sa tento kus našej histórie zachoval. Rozhodli sa nájsť sochy na území Popradu, okolo ktorých možno denne prechádzame, upozorniť na ne, vyvolať diskusiu a odprezentovať ich. V prvej časti projektu sa zamerali na sídlisko starý Juh a centrum mesta, kde boli sochy osádzané v čase socializmu pri budovaní sídlisk, čo bola podmienka vtedajšieho stavebného zákona, ktorý hovoril o nutnosti 5%-nej investície do umeleckých diel.

„Dnes okolo týchto sôch denne chodíme a ani ich nevnímame. Avšak sú výpoveďou svojej doby. Tá dnešná už takýmto umeleckým dielam akosi nepraje, sochy podobné minulej i nedávnominulej dobe už nevznikajú a to je škoda. My ich chceme „oprášiť“, zistiť ich názov, meno autora, rok vzniku a upozorniť na ne Popradčanov,“ uviedla Ftoreková, koordinátorka projektu s tým, že pre súčasnosť je dôležité priradiť k nim autora, keďže v danom čase sa tomu význam neprikladal. Dnes už preto vieme, že v meste máme sochy od miestnych autorov, ako je Štefan Hudzík, Imrich Svitana či Štefan Kovaľ, ale napríklad i plastiku významného sochára Tibora Bartfaya.

Dobovými fotografiami môžu pomôcť aj samotní Popradčania

Mnohé z týchto sôch sú však v zlom stave, sú zarastené, či posprejované vandalmi. A mnohé dokonca zmizli. Kým socha Lenina bola premiestnená do amerického Seatlleu, o kamennej soche Svitanu pred bývalou plavárňou niet ani chýru, ani slychu. A takých je zrejme viac. „Našou úlohou je upútať pozornosť verejnosti na ne a vyvolať verejnú diskusiu, či vôbec majú v dnešnej dobe význam, či ich ľudia vnímajú a zvykli si na ne, alebo im prekážajú a radšej by ich videli niekde inde,“ uvažuje Mačura. Výsledkom projektu tak bude prezentácia fotografií týchto popradských sôch koncom novembra až začiatkom decembra, pravdepodobne pri nákupnom centre Výkrik.

Do projektu sa začína zapájať aj samotné mesto Poprad, ktoré sochy a ich okolie čistí a upravuje. „Už niekoľko rokov po ich osadení sa na ne zabudlo, jednoducho splynuli s okolím. Teraz k nim však mesto začína získavať vzťah,“ objasnila Ftoreková a vyzvala na pomoc i samotných Popradčanov, aby sa pokúsili v domácich archívoch nájsť staré čierno-biele fotky zo sídlisk, škôlok a pod., na ktorých by sa v pozadí mohla nachádza niektorá zo sôch a poslať ich na http://www.facebook.com/PRIESTORPRE. „Bolo by zaujímavé porovnať ich s dnešnou dobou. A možno sa nájde i niekto, kto si nejakú sochu adoptuje,“ dodáva s úsmevom koordinátorka projektu.

Miznúce sochy v Poprade
4
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM