Martin Sýkora Samospráva

Platí zákaz používania pyrotechniky: Búchať to bude len na Silvestra

V Spišskej Belej od dnešného dňa (1.11.) platí zákaz používania zábavnej pyrotechniky a iných pyrotechnických výrobkov na verejných priestranstvách.

Ilustračný obrázok k článku Platí zákaz používania pyrotechniky: Búchať to bude len na Silvestra
Zdroj: TASR

Mestskí poslanci schválili všeobecne záväzné nariadenie (VZN) na ostatnom zasadnutí mestského zastupiteľstva 21. novembra. Takéto nariadenie v Spišskej Belej už platilo do roku 2014, kedy bolo zrušené. Dôvodom bolo zrušenie zákona, ktorý dával mestám a obciam možnosť regulovať používanie zábavnej pyrotechniky na svojom území.

„Novelizáciou zákona o výbušninách, výbušných predmetoch a munícii mestá a obce opätovne dostali túto kompetenciu. V prípade nášho mesta sa navrhuje rovnaká regulácia, aká platila do roku 2014,“ uviedol primátor Spišskej Belej Štefan Bieľak. Podľa nariadenia je tak zakázané používanie pyrotechnických výrobkov na celom území mesta v priebehu kalendárneho roka.

„Tento zákaz neplatí 31. decembra v čase od 18:00 hod. do 1. januára do 4:00 hod.,“ priblížil Bieľak.

Opätovný zákaz používania pyrotechnických výrobkov sa podľa Bieľaka týka len verejných priestranstiev, neplatí na súkromných pozemkoch. Porušenie zákazu na miestach, ktorých sa nové VZN týka, bude sankciované. Primárnym cieľom však podľa slov primátora nie je pokutovanie ľudí, ale regulácia používania pyrotechniky.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM