Monika Vengrínová Rôzne

Po desiatich rokoch sa dočkali: Na popradskej železničnej stanici pribudla šikovná novinka

Desať rokov od vybudovania zákazníckeho centra na železničnej stanici v Poprade, sa jej zamestnanci dočkali realizácie plánovaného zámeru. Novinka, ktorá na stanici pribudla, bude k dispozícii najmä turistom, ktorí počas leta do nášho mesta prichádzajú.

Ilustračný obrázok k článku Po desiatich rokoch sa dočkali: Na popradskej železničnej stanici pribudla šikovná novinka
Zdroj: Dnes24.sk

Od začiatku júla funguje na železničnej stanici v Poprade informačné centrum miestnej samosprávy. „Som rád, že sa nám po desiatich rokoch podarilo zrealizovať zámer, ktorý sme mali ešte pri budovaní zákazníckeho centra. Dúfam, že to bude na prospech našich zákazníkov, u ktorých bol dopyt po takýchto službách,“ konštatoval vedúci popradského centra predaja Železničnej spoločnosti Slovensko Anton Šmotek.

Informácie o Poprade, neskôr o celom regióne

Podľa neho počas hlavnej sezóny centrum odľahčí prácu zamestnancom železničnej stanice. Tzv. InfoPoint je situovaný v staničnom zákazníckom centre a k dispozícii bude v júli a auguste denne od 8. do 16. hodiny. V prípade potreby sa otváracie hodiny predĺžia. Ako dodal Šmotek, cez leto prejde popradskou železničnou stanicou odhadom asi 10 000 cestujúcich za 24 hodín. Zhruba viac ako polovicu z nich pritom tvoria turisti. 

„Chceli sme uspokojiť návštevníkov mesta Poprad, aby boli informovaní o tom, čo môžu navštíviť, o čo by sa mali zaujímať a kam by mohli smerovať ich cesty. Zatiaľ informácie poskytujeme o meste Poprad, do budúcna však rozšírime služby aj o informácie z celého regiónu, keďže sme členom Oblastnej organizácie cestovného ruchu Región Vysoké Tatry,“ uviedol primátor mesta Poprad Jozef Švagerko. Podobný InfoPoint už funguje od 1. júla aj na popradskom letisku, a to pri každom prílete.

Informácie poskytujú zaškolení vysokoškoláci

Radnica na tieto doplnkové služby počas turistickej sezóny zamestnala štyroch vysokoškolských študentov. Zaškolil ich Cech sprievodcov a ovládajú minimálne jeden cudzí jazyk. Ich mzdy zatiaľ uhrádza mesto Poprad, Švagerko do budúcna nevylúčil, že na financovaní sa budú podieľať aj ďalšie subjekty. Zároveň je cieľom prevádzkovať InfoPoint celoročne.

 Popradská samospráva v súčasnosti rieši aj problém s úschovňou batožín, ktorá na železničnej stanici už dlhšie chýba. „Priestor, v ktorom by mohla byť, je teraz prenajatý, s tou spoločnosťou sa rokuje, ale niekde je chyba. V priestore v spodnej časti stanice, ktorý by sa tiež dal využiť, sú len technické problémy, tak verím, že sa v blízkom čase podaria vyriešiť a už to bude fungovať,“ priblížil Švagerko.     

Posilnenie spojov i výhliadkový vláčik

V súvislosti s rozširovaním služieb počas letnej turistickej sezóny mesto Poprad pristúpilo aj k posilneniu autobusových spojov na linke číslo 8, na ktorej jazdí vyhliadkový doubledecker. „Doteraz sa jazdilo každý pondelok, stredu a piatok o 10. hodine, od 10. júla pribudne spoj v týchto dňoch aj o 16. hodine a cez víkend o 14. hodine,“ konkretizoval hovorca mesta Poprad Marián Galajda. Mesto takto vyšlo v ústrety nielen turistom, ale aj obyvateľom mestskej časti Matejovce, ktorí na stretnutiach s primátorom avizovali chýbajúci spoj do centra mesta v čase, keď sa tam konajú podujatia v rámci Popradského kultúrneho leta.

Ešte pred letom začal v Poprade jazdiť aj turistický vláčik, ktorý sa podľa primátora osvedčil. Turistov prekvapila a zároveň potešila jednak cena, ale aj trasa, ktorá vedie z Námestia sv. Egídia až do historického centra Spišskej Soboty. Samospráva má vláčik momentálne v prenájme, primátor však do budúcna nevylúčil zakúpenie vlastného vláčika. Ten by následne jazdil počas víkendov aj mimo turistickej sezóny.

foto: Mesto Poprad

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM