Peter Handzuš Rôzne

Po odchode lekárov nebude v nemocnici fungovať ortopedické oddelenie

V popradskej nemocnici je stále aktívnych 35 výpovedí zo strany lekárov. „Čo bude od 1.12. budeme vedieť v stredu (30.11.) poobede, kedy, ak nestiahnu tie výpovede, budú končiť pracovné pomery týmto lekárom,“ konštatoval riaditeľ nemocnice Joz

Podľa neoficiálnych informácií sa lekári v Poprade chystajú stiahnuť svoje výpovede. „Sú také informácie, ale skutočnosť je taká, že máme 35 aktívnych výpovedí. Najviac postihnuté sú oddelenia ortopédie a traumatológie,“ uviedol Tekáč. V prípade, že lekári svoje výpovede nestiahnu, od 1. decembra nebude v Poprade fungovať ortopedické oddelenie a traumatologické oddelenie bude v prevádzke len na 50 percent. „Bude v prevádzke 50 percent lôžok a iba jedna ošetrovacia jednotka, doposiaľ boli dve, s jednotkou intenzívnej starostlivosti,“ vysvetľuje Tekáč.

Popradským lekárom dnes vedenie nemocnice predložilo dodatky k zmluve s navýšením o 300 eur v zmysle príkazu ministra zdravotníctva Ivana Uhliarika. „Rokovania prebiehajú intenzívne už dva mesiace, je teraz na nich, ako sa rozhodnú do 30.11.,“ uzavrel Tekáč.

V Národnom ústave tuberkulózy, pľúcnych chorôb a hrudníkovej chirurgie vo Vyšných Hágoch budú schopní zabezpečiť akútnu zdravotnú starostlivosť aj po odchode lekárov, ktorí sa pripojili k hromadným výpovediam. „Aj viac ako akútnu. U nás dáva výpoveď momentálne 17 lekárov, myslím, že nie je predpoklad, že sa rozhodnú inak. S piatimi som ešte nerozprával, sú mimo pracoviska,“ priblížil situáciu riaditeľ ústavu Jozef Poráč. Zdravotnú starostlivosť budú poskytovať v plnom rozsahu s minimálnymi obmedzeniami.

Ešte stále plynie výpovedná lehota lekárom v nemocnici v Spišskej Novej Vsi, kde sa situácia oproti minulému týždňu nezmenila. „My sme dnes oboznamovali zamestnancov s memorandom vlády SR, ktoré bolo rozoslané do nemocníc,“ vysvetľuje hovorkyňa Sveta zdravia Veronika Deckerová.

Zatiaľ však nedošlo k žiadnej zmene a 15 lekárov chce naďalej odísť zo svojich pozícií. V Spišskej Novej Vsi pracuje takmer 80 lekárov. „My sa s týmito lekármi stále snažíme rokovať, aby svoje výpovede prehodnotili, zatiaľ sa tak nestalo a chcú odísť,“ dodala Deckerová. Aj napriek tomuto faktu budú v Spišskej Novej Vsi schopní poskytovať pacientom akútnu zdravotnú starostlivosť aj po odchode lekárov.

Text + foto: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM