Martin Sýkora Rôzne

Počas hokejovej prípravy v Poprade musia deťom často nahrádzať ulicu

Stredná generácia si určite pamätá ako v zime naháňala s hokejkou puk, v lete loptu alebo len tak skákala do stohov slamy. Dnešné deti to nerobia a vidieť to na nich.

Ilustračný obrázok k článku Počas hokejovej prípravy v Poprade musia deťom často nahrádzať ulicu
Zdroj: TASR

Deti nie sú dobre pripravené

Počas hokejovej prípravy mladých talentov v Poprade musia učitelia i tréneri deťom často nahrádzať ulicu. „Tréneri to mali v minulosti podľa mňa jednoduchšie, pretože deti boli po športe hladnejšie, zároveň lepšie športovo všeobecne pripravené a pohybovo zdatnejšie. Dnes je hokej ťažší ako v minulosti, je rýchlejší, fyzicky náročnejší a my vnímame, že deti nie sú až tak dobre pripravené. V minulosti hokej nebol možno až taký náročný, ale deti boli fyzicky lepšie pripravené,“ zhodnotil učiteľ, tréner a zároveň bývalý žiak hokejovej základnej školy v Poprade Martin Beck.

Veľakrát preto musia deťom v tréningovom procese nahrádzať ulicu a učiť ich veci, ktoré boli v minulosti samozrejmosťou. Podľa Becka absentuje predovšetkým prirodzená herná pripravenosť detí. Kým v minulosti sa hrali na ulici, získavali cit pre hru, nikto ich do ničoho netlačil a sami skúšali s hokejkou rôzne veci, dnes je hokej v podstate od začiatku organizovaný. „Druhá vec je tá, že dnes keby ste povedali dieťaťu, aby zobralo jablko zo záhrady, tak pri plote by ostalo stáť a to jablko by neprinieslo. Stalo sa nám napr., že sme hádzali kriketovou loptičkou, jeden chlapec ju prehodil cez plot a nevedel sám prísť na to, ako ju odtiaľ dostať,“ konkretizoval Beck. Práve takéto situácie, ktoré boli kedysi v živote detí bežné, im musia dnes nahrádzať na telesnej výchove a tréningoch.

Zdroj: TASR

Je ťažšie deti motivovať

Zároveň sú deti podľa Becka menej sústredené a to najmä pre počítače, často im dlho trvá, kým zareagujú na niektoré podnety či rady trénerov. „Aj práve preto sú často tréningy dosť hlučné a kriku sa nevyhneme,“ dodal s úsmevom Beck, ktorý v hokejovej škole pôsobí už desať rokov. Deti podľa neho nestratili záujem o hru, len už nemajú toľko možností hrať sa na ulici, práve preto im treba vytvárať vhodné podmienky a zorganizovať ich.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM