Peter Handzuš Krimi

Počas sviatkov bude na cestách opäť viac policajtov

Polícia počas Veľkonočných sviatkov posilní dopravné a poriadkové hliadky na celom Slovensku.

Policajnú akciu zameranú na bezpečnosť a plynulosť cestnej premávky, ako aj zabezpečenie maximálnej bezpečnosti účastníkov cestnej premávky, vyhlásil od štvrtka 21. apríla do utorka 26. apríla tohto roka viceprezident Policajného zboru plk. JUDr. Ľubomír Ábel.

Zároveň na slovenských cestách prebehne dopravno-bezpečnostná akcia, zameraná na kontrolu dodržiavania predpísaných rýchlostí. V týždni od 18. do 24. apríla, teda aj v čase veľkonočných sviatkov, organizuje na európskych cestách spoločnú dopravno-bezpečnostnú akciu medzinárodná stavovská organizácia TISPOL, združujúca služby dopravnej polície európskych krajín.

Príchodom veľkonočných sviatkov predpokladáme aj zvýšený presun vodičov, čím sa zvýši intenzita premávky na cestách. Policajti budú podľa potreby riadiť a usmerňovať premávku na nehodových miestach a úsekoch. Dohľad zvýšia aj na frekventovaných križovatkách a hlavných cestných ťahoch. „Pozornosť budeme venovať najmä disciplíne a ohľaduplnosti účastníkov cestnej premávky, ako aj ich správaniu voči chodcom. Budeme pôsobiť preventívne, zistené priestupky budeme riešiť podľa závažnosti. Alkohol v žiadnom prípade nepatrí na cesty, upozorňujeme vodičov, aby si počas sviatkov nesadali za volant ani po jednom poháriku. Polícia bude totiž tvrdo trestať vodičov, ktorí s alkoholom v krvi ohrozujú iných účastníkov cestnej premávky. Samozrejme to isté platí aj pre cyklistov, “ uviedol policajný viceprezident plk. JUDr. Ľubomír Ábel.

Aj naďalej platia pokyny prezidenta Policajného zboru pre zvýšenie bezpečnosti na cestách. Piatky a počas víkendov krajské riaditeľstvá Policajného zboru zabezpečujú zvýšené kontroly vodičov na alkohol a návykové látky. Policajti hliadkujú najmä v blízkosti kultúrno-spoločenských podujatí, v okolí zábavných centier, diskoték, herní a barov.

Počas minuloročných veľkonočných sviatkov od 3. do 6. apríla 2010 polícia riešila dopravné priestupky účastníkov cestnej premávky v 5806 prípadoch. Z nich 531 prípadov policajti vyriešili napomenutím, 5135 prípadov v blokovom konaní a 140 priestupkov postúpili príslušnému orgánu na správne konanie. V 3399 prípadoch vodiči prekročili predpísané rýchlosti. Požitie alkoholu a odmietnutie vyšetrenia tak u vodičov motorových vozidiel, ako aj nemotorových vozidiel riešili policajti blokovou pokutou v 92 prípadoch, v 53 prípadoch zadržali na mieste aj vodičský preukaz.

Blížiace sa Veľkonočné sviatky, a s tým spojené prázdniny na školách so sebou prinesú zvýšenú intenzitu premávky. Zhon na cestách a uliciach miest môže spôsobovať nervozitu, či nesústredenosť vodičov pri šoférovaní ako aj chodcov, ktorí na priechodoch pre chodcov nerešpektujú svetelnú signalizáciu alebo prechádzajú cez cestu mimo miest na to určených. Rozptýlená pozornosť však môže mať v konečnom dôsledku fatálne následky. Upozorňujeme vodičov ako aj ostatných účastníkov cestnej premávky, aby sa v preplnených uliciach navzájom rešpektovali a dodržiavali dopravné predpisy a predchádzali tak nešťastiam na cestách.

Zdroj: KRPZ Prešov

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM