Martin Sýkora Rôzne

Počet hostí v Tatrách opäť narástol: Pribúda Slovákov i Čechov

Návštevnosť počas tzv. medzisezóny hodnotia vo Vysokých Tatrách veľmi pozitívne, Tatranci sa však už pripravujú aj na nápor turistov v zime.

Ilustračný obrázok k článku Počet hostí v Tatrách opäť narástol: Pribúda Slovákov i Čechov
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk

Podľa riaditeľky Združenia cestovného ruchu (ZCR) Vysoké Tatry Michaely Rafajovej je jeseň je na horách charakteristická stabilnejším počasím vhodným na turistiku a pobyt v prírode. Tá tohtoročná až na menšie výkyvy počasia bola veľmi pekná a teplá, a to sa odzrkadlilo aj v návštevnosti.

O tisíce ľudí viac

V porovnaní s minulým rokom Tatranci konštatujú, že po letných aj jesenné mesiace potvrdili nárast výberu dane z ubytovania, čo fakticky dokazuje aj nárast počtu ubytovaných návštevníkov v rámci regiónu. „Nárast na úrovni cca 30 percent môžeme potvrdiť aj vďaka údajom z Tatranských informačných kancelárií, ktoré prevádzkujeme. Počas vlaňajších mesiacov september, október a november do nich zavítalo takmer 10 000 turistov, tento rok je to o zhruba 3000 hostí viac,“ konkretizovala Rafajová.

Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk

Blíži sa „Zlatý týždeň“

Zvýšil sa najmä počet českých a slovenských návštevníkov o niečo viac ako tisícku, pribudli však aj Poliaci, Nemci, či turisti z Veľkej Británie, a čoraz viac objavujú Tatry aj Izraelčania. „Spolu s oblastnou organizáciou cestovného ruchu Región Vysoké Tatry a s prevádzkovateľmi ubytovacích zariadení dlhodobo aktívne pracujeme na predlžovaní sezóny ponukou pobytových balíčkov pre rôzne cieľové skupiny,“ dodala Rafajová. Kľúčovú úlohu na jeseň a na jar zohráva tiež tzv. kongresový turizmus, ktorý zapĺňa predovšetkým väčšie hotely.

Tatranci sa už naplno pripravujú aj na tzv. zlatý týždeň, teda na vianočné a novoročné sviatky. „Slováci, ale aj zahraniční návštevníci s obľubou trávia čas príchodu nového roku aktívne v horskom prostredí, s nádielkou snehu, ktorá je akýmsi symbolom prichádzajúcich sviatkov. Z toho dôvodu prichádza čas roka, kedy je záujem o pobyty vo Vysokých Tatrách jedným z najväčších. Aj napriek tomu, že časť kapacity v ubytovacích zariadeniach je v rámci silvestrovských pobytov obsadená, veríme, že široká ponuka ubytovacích kapacít vo Vysokých Tatrách od hotelov, cez penzióny, priváty, chaty či apartmány, uspokojí dopyt po zimných pobytoch,“ dodáva Rafajová. Tatrancov podľa nej teší, že každým rokom narastá záujem Slovákov tráviť aj vianočné sviatky vo Vysokých Tatrách.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM