Martin Sýkora Rôzne

Počet praxujúcich medikov v nemocnici by sa v najbližších rokoch mohol zvýšiť

Levočská nemocnica predpokladá, že sa v priebehu najbližších rokov zvýši počet praxujúcich medikov na Spiši. Nárastu sa nemocnica v Levoči postupne prispôsobí.

Ilustračný obrázok k článku Počet praxujúcich medikov v nemocnici by sa v najbližších rokoch mohol zvýšiť
Zdroj: Nemocnica Levoča

Medici sú v nemocnici už dnes

Zvýšenie počtu praxujúcich medikov na Spiši môže spôsobiť podpis memoranda medzi spoločnosťou AGEL a.s. a 1. lekárskou fakultou Univerzity Komenského v Prahe. Hovorkyňa AGEL SK s.r.o. Alžbeta Sivá uviedla, že avizovanému nárastu sa nemocnica v Levoči postupne prispôsobí.

„Medici už dnes vykonávajú prax na internom, chirurgickom i pediatrickom oddelení. Podpisom memoranda sa však môže zvýšiť počet medikov na onkologickom pracovisku, keďže ho v Levoči máme ako jediný v rámci našej siete na Spiši," upozornila Sivá s tým, že prax budúcich lekárov je vždy viazaná na požiadavky fakulty.

Zdroj: Nemocnica Levoča

Prax doma proti odlivu do zahraničia

Najviac študentov je v nemocniciach v období letných prázdnin, v Levoči bolo vlani 26 medikov. „Veríme, že aj levočská nemocnica sa postupne zaradí medzi vyhľadávané zdravotnícke zariadenia, ktoré ponúkajú budúcim lekárom zázemie a možnosť zostať pracovať na Slovensku. Je možné, že si počas praxe vytvoria lepšie profesijné vzťahy a budú tak mať väčšiu motiváciu ostať doma na Spiši, prípadne si vyberú inú slovenskú nemocnicu," upozornila Sivá. Podľa nej väčšina študentov medicíny po skončení štúdia odchádza pracovať do zahraničia, a práve možnosť vykonávať prax bližšie k domovu by mohla odlivu medikov čiastočne zamedziť.

„Predpokladáme, že zahraniční študenti si budú tiež vyberať na prax slovenské nemocnice, ale prioritne skôr očakávame príchod slovenských študentov, ktorí sa rozhodli odísť za vzdelaním do zahraničia," konštatovala Sivá.

Vzájomné partnerstvo umožní medikom vykonávať prax, vedecký výskum a odborné vzdelávanie naprieč dvoma krajinami. Na 1. lekárskej fakulte UK v Prahe študuje k dnešnému dňu dovedna 453 slovenských študentov, z toho väčšinu tvoria záujemcovia o všeobecné lekárstvo.

Memorandum o spolupráci podpísala spoločnosť, prevádzkujúca viacero nemocníc v Českej a Slovenskej republike, s pražskou lekárskou fakultou 16. januára, a to v oblasti klinickej praxe a akademickej medicíny.

Foto: Ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM