Pavol Krupka Rôzne

Počuli ste už o obci Dvorce? Vysídlili ju pred 60 rokmi, rodáci však na ňu nezabudli

Obec Dvorce v Levočských vrchoch už viac ako 60 rokov neexistuje. Po nútenom presídlení jej obyvateľov sa stala súčasťou vojenského obvodu Javorina. Rodáci a ich potomkovia žijú v okolitých obciach, niektorí z nich aj v neďalekých Huncovciach. Na Dvorce však nezabúdajú.

Ilustračný obrázok k článku Počuli ste už o obci Dvorce? Vysídlili ju pred 60 rokmi, rodáci však na ňu nezabudli
Zdroj: Dnes24.sk

Levočské vrchy sú veľkým lákadlom pre milovníkov prírody a turistiky. Ich veľká časť však donedávna slúžila úplne iným účelom – ako výcvikový priestor pre armádu. Zriadenie vojenského obvodu Javorina vytrhlo veľkú časť tohto územia z jeho historického vývoja a neblaho zasiahlo do ľudských osudov.

Zaniknutá obec Dvorce sa rozkladala pod Krížovým vrchom, asi 15 km severne od Levoče. Rovnaký osud postihol aj niektoré ďalšie ľudské sídla v Levočských vrchoch, zo všetkých sa najčastejšie spomína obec Blažov, ležiaca najvýchodnejšie – dnes by patrila k okresu Sabinov, a Ruskinovce, ktoré by v súčasnosti ležali v okrese Kežmarok.

Rok 1952 sa píše a my odchádzame. Nie z vlastnej vôle, ale z vôle iných. Stráca sa nám domov, kraj otcov a materí, dedov a predkov, hruď rodnej zeme. A my odchádzame. Do kútov nás zahnali, aby sme zabudli. Ale my nezabúdame, nezaprieme svoj rod, nezaprieme svoj krásny rodný kraj, ten dar Zeme, čo Boh nám nadelil… Sľubujeme si dnes všetci, naši, vaši, i tí, čo k nám prišli. Nezabúdame a nezabudneme. Dvorce žili v nás a žiť budú. Sľubujeme si všetci Dvorčania.

Takto sa v roku 1952 lúčili so svojou obcou obyvatelia obce Dvorce. Museli zanechať svoje domy, polia, hospodárske budovy, kostol, cintorín. Zostali len spomienky a pocit krivdy. Ani samotné vysťahovanie neprebiehalo podľa plánov vtedajších mocných. Ľudia sa bránili, no ich úsilie bolo márne. O svoje domovy a majetky definitívne prišli a museli sa nasťahovať do provizórnych obydlí alebo (v „lepšom“ prípade) do domov po vysídlených karpatských Nemcoch.

Obec Dvorce má dlhú a bohatú históriu. V historických prameňoch – listinách podpísaných uhorským kráľom Karolom Róbertom z Anjou – sa objavuje prvykrát v roku 1317. V listinách sa Dvorce spomínajú ako dedina Fridricha (Villa Frederici) spolu s Dlhými Strážami, Uložou, Vlkovcami a Durstom. Od roku 1927 sa používal názov Dvorce.

Dvorce patrili k stredne veľkým spišským obciam. Obyvatelia obce od stredoveku boli hlavne roľníkmi a pastiermi. Privyrábali si aj prácou v bohatých lesoch, najmä drevorubačstvom a furmankami. Kedy bol v obci postavený murovaný kostol nevedno presne, ale stál už začiatkom 18. storočia.

Ako obec sa Dvorce vyvinuli z pôvodného majera Levoče. Od tohto pochádza aj názov obce (dvor, dvorec, t. j. majer). Poddanským majerom Levoče ostali až do zrušenia poddanstva roku 1848. Keďže samotné mesto bolo vďaka svojim mohutným hradbám nedobytné, nepriateľ vyplienil jej nechránené poddanské dediny. V roku 1532 napríklad vojsko Kežmarčanov dočista vyplienilo Uložu, Nižné Repaše, Závadu aj Dvorce.

Po dlhom rohodovaní, čo s najväčším vojenským priestorom na území Slovenska, nastal v roku 2010 zvrat. Rozhodnutím vlády sa vojenský obvod Javorina s obrovskou rozlohou 31 640 hektárov zrušil, príslušný zákon však nepočítal s obnovou dotknutých obcí. Jeho účinkom došlo, naopak, k ich definitívnemu zániku. Protesty proti takémuto riešeniu zaznievali najmä z úst bývalých obyvateľov obce Ľubické Kúpele a ich potomkov, zákonné ustanovenie upravujúce jej obnovu však zrušil Ústavný súd. V súčasnosti na území bývalého vojenského obvodu prebieha reštitučné konanie, ktoré by malo obnoviť právny stav v prospech potomkov majiteľov odňatej pôdy.

Použité textové zdroje a fotografie: stránka obce Huncovce, portál vyvlastnenie.sk

Odporúčame:

Počuli ste už o obci Dvorce?
1
Galéria
Počuli ste už o obci Dvorce?
10
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM