Peter Handzuš Krimi

Pod Rysmi zahynul poľský turista. Nebohého našli záchranári po dvadsiatich piatich dňoch

Od 20. mája trvalo pátranie po 34-ročnom Poliakovi, ktorý sa stratil cestou z Rysov. Nezvestného hľadali záchranári na obidvoch stranách Vysokých Tatier.

Ilustračný obrázok k článku Pod Rysmi zahynul poľský turista. Nebohého našli záchranári po dvadsiatich piatich dňoch
Zdroj: Dnes24.sk

Hľadaný vystúpil z Poľskej strany na vrchol Rysov odkiaľ poslal SMS správu rodine. „To bolo posledné známe miesto, kde sa mal Poliak nachádzať,“ informovali záchranári. HZS požiadala aj o lokalizáciu jeho mobilného telefónnu, ktorá však nebola úspešná.

Poveternostné podmienky a čerstvo napadnutý sneh vo vyšších polohách, ktoré prevládali na prelomoch mesiacov nedovoľovali naplno prehľadávať danú oblasť. Horskí záchranári z TOPR-u viackrát prepátrali svoju stranu Vysokých Tatier z vrtuľníka no neúspešne. Záchranári HZS pátrali v oblasti Mengusovskej doliny niekoľko dní po sebe.

Pri hľadaní pomáhal poľský vrtuľník

Pre dobré poveternostné podmienky sa dohodli horskí záchranári na spoločnom pátraní z obidvoch strán tatier zo zeme aj zo vzduchu. V ranných hodinách pristál vrtuľník TOPR-u na heliporte v Starom Smokovci a na palubu zobral štyroch záchranárov HZS, ktorých vysadil v oblasti Rysov a Mengusovského Volovca.

Z vrtuľníka začali prehľadávať aj Slovenskú stranu tatier. Po asi poldruha hodiny hľadania zo vzduchu našli pozostatky hľadaného vo východnej stene Rysov.

„Záchranári TOPR-u nabalili a v podvese vrtuľníka zviezli telesné pozostatky na Poľanu pod Vysokou v Bielovodskej doline, kde ich prevzali záchranári HZS, ktorí ich služobným terénnym vozidlom previezli do Ždiaru,“ uvádzajú záchranári na svojej internetovej stránke.

V spolupráci s príslušníkmi Polície boli telesné pozostatky odovzdané pohrebnej službe. Za výbornú spoluprácu pri hľadaní patrí poďakovania všetkým zúčastneným záchranárom.

Foto: hzs.sk

Pod Rysmi zahynul poľský turista. Nebohého našli záchranári po dvadsiatich piati
3
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM