Monika Vengrínová Rôzne

Pod Tatrami pribudli nové trasy pre športovcov a turistov: Testovali ich aj záprahové psy

Nové trasy pre rekreačných a profesionálnych športovcov pribudli v tatranskom podohorí. Zakreslené sú v novej špeciálnej outdoorovej mape. Všetky trasy vyskúšal amatérsky športovec i mašér so svojimi psami.

Ilustračný obrázok k článku Pod Tatrami pribudli nové trasy pre športovcov a turistov: Testovali ich aj záprahové psy
Zdroj: Dnes24.sk

Novú mapu predstavili zástupcovia Oblastnej organizácie cestového ruchu (OOCR) Vysoké Tatry – Podhorie. Trasy, ktoré sú v nej vyznačené, sú zaujímavé trasy vhodné na beh, jazdeckú turistiku a ďalšie otdoorové športy. Momentálne je v nej zaznamenaných viac ako 350 kilometrov trás s presným vymedzením križovatiek prírodných ciest, farebnými kategóriami, s typom povrchov a cieľov.

Cieľom je vrátiť ľudí späť do prírody

Všetky trasy v Podhorí Tatier osobne vyskúšal Matúš Korfant z Veľkej Lomnice, fanatik, amatérsky športovec a jeden zo spoluautorov mapy. „Prevažná väčšina z nich je vhodná pre všetky vekové kategórie i rodiny s deťmi,“ zhodnotil Korfant. Trasy na podhorí Vysokých Tatier skúmal aj Michal Kuvik, prezident Slovenského zväzu psích záprahov, ktorý ich otestoval so svojimi psíkmi. Tie si trasy podľa jeho vyjadrení užívali rovnako ako on. Výsledkom projektu je súbor lokalít vhodných nielen na tradičné športy, ale napríklad aj na niektoré menej známe. Niektoré z trás zatiaľ nemajú štatút oficiálnych cyklotrás, tie budú súčasťou druhej fázy projektu v druhej polovici tohto roku.

„Chceme vytvoriť atraktívny program pre návštevníkov Tatier, ale aj pre domácich nadšencov, ktorí často ani nevedia, čo všetko doma máme,“ uviedol starosta Veľkej Lomnice a predseda predstavenstva OOCR Vysoké Tatry – Podhorie Peter Duda. Zámerom bolo podľa neho motivovať turistov k opätovnej návšteve regiónu. „Mapa by mala napomôcť k tomu, aby sme ľudí vrátili späť do prírody. Tá je totiž tou najväčšou telocvičňou,“ doplnil starosta Novej Lesnej Peter Hritz. Na týchto trasách už vyrástlo v minulosti množstvo slovenských reprezentantov, atlétov či lyžiarov. Mnoho z nich dosiahlo množstvo významných výsledkov a ocenení na svetových pohároch.

Trasy sa budú dopĺňať a aktualizovať

Vydanie mapy finančne podporila aj Krajská organizácia cestovného ruchu Severovýchod Slovenska. Keďže sa požiadavky turistov a návštevníkov tatranského regiónu neustále menia, bude možné im poskytovať nové príležitosti na aktívne strávenie voľnočasových aktivít. Trasy sa budú priebežne doplňovať a aktualizovať. Mapy si môžu záujemcovia nájsť na vybraných miestach v podtatranskom regióne, ale aj na miestnych úradoch obcí, tlačových informačných miestach, v športových obchodoch, hoteloch a penziónoch.

foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM