Monika Vengrínová Rôzne

Pod Tatrami sa už pestuje ovocie, o akom sa nám kedysi nesnívalo: Hrozno, marhule a aj figovníky!

Kým v minulosti si mohli záhradkári spod Tatier nechať o marhuliach, hrozne, či figovníkoch len zdať, dnes začína byť aj takéto ovocie u nás bežnou realitou. O tom, že krásnemu, zdravému a farebnému ovociu či zelenine sa darí i v našich podmienkach, presviedčajú desiatky záhradkárov.

Ilustračný obrázok k článku Pod Tatrami sa už pestuje ovocie, o akom sa nám kedysi nesnívalo: Hrozno, marhule a aj figovníky!
Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk

Zelenina a ovocie od výmyslu sveta. Záhradkári od Svitu po Spišskú Starú Ves sa majú čím pochváliť. Preto zorganizovali výstavu, ktorá zaútočí na všetky zmysly návštevníkov. Farby, vône, chute, takto to aktuálne vyzerá na popradskom mestskom úrade. A bude i zajtra.

Približne 150 záhradkárov z okresov Poprad a Kežmarok vystavuje svoje vypestované kúsky po zbere úrody. Popýšiť sa prišli napríklad i tekvicami alebo trojcibuľou. „Ja sám som záhradkár, ale takúto cibuľu som ešte nevypestoval,“ zamyslel sa Jozef Lesičko, funkcionár Okresného výboru Zväzu slovenských záhradkárov, ktorý má u nás 44 základných organizácií a 2800 členov.

Ako sám tvrdí, raritou už u nás nie sú ani také druhy ovocia, ako marhule, broskyne, hrozno, či figy, ktorým sa v minulosti darilo len v južných častiach Slovenska. „Môže za to globálne otepľovanie, ktoré ovociu a zelenine prospieva. Toto leto bolo príliš teplé, kto však mal vodu a zalieval, má i krásnu úrodu. Plody ako marhule, či broskyne sú však už, logicky, zjedené,“ dodal s úsmevom Lesičko.

Výstava úrody podtatranských záhradkárov
16
Galéria
Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM