Martin Sýkora Správy

Podcenenie Pienin sa nevypláca: Vyčerpaní mladí ľudia a cyklistka bez prilby

Pieninský národný park zažíva, čo do návštevnosti, úspešnú sezónu. Pohraničný región má čo ponúknuť, prírodné krásy sú však zradné, ak nie ste pripravení.

Ilustračný obrázok k článku Podcenenie Pienin sa nevypláca: Vyčerpaní mladí ľudia a cyklistka bez prilby
Zdroj: Dnes24.sk

Presvedčilo sa o tom poľské duo mladých turistov, ktorí si plánovanú horskú túru predstavovali určite inak, ako nakoniec dopadla.

Vyčerpaní a dehydrovaní

V utorkový podvečer boli záchranári Horskej záchrannej služby (HZS) požiadaní o pomoc pre dvojicu turistov poľskej národnosti. Plánovali túru cez Sokolicu – Tri Koruny – Červený Kláštor a späť, čo však bolo nad ich sily.

„Z lokality Facimiech už požiadali o pomoc vyčerpaní a dehydrovaní,“ informovali horskí záchranári.

Dvaja záchranári HZS z Oblastného strediska Vysoké Tatry turistku a turistu vo veku 30 a 24 rokov lokalizovali a po poskytnutí pomoci ich terénnym vozidlom transportovali na slovensko-poľskú hranicu, kde boli odovzdaní príslušníkom GOPRu.

PREČÍTAJTE SI AJ: Zlomeniny na túrach, nehody na bicykloch a zavalený jaskyniar

Nehoda na bicykli a bezvedomie

V ten istý deň (16. 8. 2016) popoludní boli horskí záchranári požiadaní o pomoc pre 60–ročnú cyklistku poľskej národnosti v Prielome Dunajca, ktorá spadla v zákrutách pri prístavisku pltí. „Žena bola po páde na asfaltovú cestu v krátkom bezvedomí a utrpela mnohopočetné odreniny,“ konštatovali horskí záchranári.

Záchranári HZS jej na mieste nehody poskytli prvú pomoc a ošetrenie a následne ju transportovali na štátnu hranicu, kde bola s podozrením na otras mozgu odovzdaná záchranárom poľského GOPRu. Bohužiaľ, nebola to prvá nehoda cyklistu, ktorý nemal na hlave prilbu.

Horská záchranná služba odporúča cyklistom, aby v rámci svojej bezpečnosti používali cyklistickú prilbu a na cyklotrasách rešpektovali výstražné tabule!

PREČÍTAJTE SI AJ: Neúspešná záchranná akcia: Turistu sa už nepodarilo zachrániť

Zdroj: Facebook/Horská záchranná služba
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM