Peter Handzuš Správy

Podľa Ekofóra škoda v Tatrách nevznikla. Stíhanie exministrov žiadajú zastaviť

Podľa environmentalistov žiadna škoda nevyťažením kalamitného dreva vo Vysokých Tatrách, ktorá má byť dôvodom trestného stíhania dvoch bývalých ministrov životného prostredia Lászlóa M. a Jaroslava I., nevznikla.

Ilustračný obrázok k článku Podľa Ekofóra škoda v Tatrách nevznikla. Stíhanie exministrov žiadajú zastaviť
Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk

Dôkazom majú byť vyjadrenia Obvodného úrad životného prostredia v Poprade, ako aj ministra životného prostredia, že žiadna škoda na životnom prostredí v Tichej a Kôprovej doline pre nečinnosť ministrov nevznikla.

Environmentálna platforma Ekofórum preto žiada ministra životného prostredia Petra Žigu, aby vyzval Generálnu prokuratúru SR na zastavenie trestného stíhania vedeného Okresným riaditeľstvom Policajného zboru v Poprade. Dôvodom má byť to, že k ohrozeniu ani poškodeniu životného prostredia skutkami, pre ktoré sa vedie trestné stíhanie, nedošlo.

„Minister životného prostredia Peter Žiga je naďalej presvedčený, že bývalí ministri životného prostredia postupovali v súlade so zákonom o ochrane prírody, kde je zakázané v najvyššom stupni ochrany, do čoho spadá aj Tichá aj Kôprová dolina, ťažiť drevo. Tento postoj je dlhodobo známy,“ uviedol hovorca envirorezortu Maroš Stano. Rezort je podľa jeho slov pripravený na plnú súčinnosť s orgánmi činnými v trestnom konaní a sprístupňuje aj informácie k tomuto prípadu vo vzťahu k ministerstvu životného prostredia.

Envirorezort chce tento problém riešiť aj systémovo, zmenou a zosúladením zákona o ochrane prírody a zákona o lesoch. „Konkrétny postup rieši spoločná pracovná skupina rezortov životného prostredia a pôdohospodárstva,“ doplnil Stano.

„Kauzu trestného oznámenia na ministrov považujem za útok Generálnej prokuratúry na mimovládne organizácie. Ten, kto je oprávnený povedať, či vznikla alebo nevznikla škoda na životnom prostredí v SR, je minister životného prostredia a jeho podriadené zložky,“ povedal náčelník Lesoochranárskeho združenia Vlk Juraj Lukáč.

Trestné oznámenie iniciované Generálnou prokuratúrou SR musí mať podľa neho vzhľadom na to, že sa potvrdilo, že škoda nevznikla, iné pozadie, ktoré nesúvisí s prírodným charakterom TANAP, ale s funkciou mimovládnych organizácií v spoločnosti. Zároveň sa pýta, prečo Žiga odmieta vyhlásiť, že Slovensku nebola v Tichej a Kôprovej doline spôsobená žiadna škoda.

Vyšetrovateľ Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Poprade začal v auguste trestné stíhanie a obvinil exministrov z ohrozenia a poškodzovania životného prostredia, Jaroslav I. je zároveň obvinený aj z marenia úlohy verejným činiteľom. Ako vyplýva z obvinenia, v dôsledku ich nečinnosti malo dôjsť k škode viac ako 12 miliónov eur a rozpadu 70.000 hektárov smrekových porastov. Sťažnosť obvinených proti obvineniam prokurátor zamietol, trestné stíhanie tak pokračuje.

Vyšetrovanie sa malo presunúť z popradskej polície na Úrad boja proti korupcii.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM