Martin Sýkora Iné športy

Podtatranci milujú bicyklovanie: HORAL TOUR 2016 s rekordnou účasťou

Cyklistické podujatie sa stalo pevnou súčasťou kalendára nielen slovenských milovníkov horských bicyklov. Posledný ročník známych pretekov prekonal rekord.

Ilustračný obrázok k článku Podtatranci milujú bicyklovanie: HORAL TOUR 2016 s rekordnou účasťou
Zdroj: Dnes24.sk

V dňoch 12. – 14. augusta 2016 hostilo mesto Svit už sedemnásty ročník horského cyklomaratónu HORAL a ôsmy ročník obľúbených trojdňových cyklistických pretekov s názvom HORAL TOUR 2016. Pod Tatry tak okrem domácich nadšencov tohto populárneho športu zavítali návštevníci zo všetkých kútov Slovenska a nechýbali ani zahraniční účastníci prevažne z Českej republiky a Poľska, ale aj Maďarska či Ukrajiny.

„V sobotu 13. augusta si cyklistická verejnosť mohla vyskúšať trasu budúcoročných Majstrovstiev Európy v horskej cyklistike, ktorá bola súčasťou tohtoročnej trojdňovej etapovej tour. Nedeľná Detská Tour Petra Sagana sa aj tento rok tešila obrovskému záujmu zo strany nielen detí, ale aj rodičov a početného publika,“ uviedla Lenka Faixová z oddelenia komunikácie a marketingu Mesta Svit.

PREČÍTAJTE SI AJ: Svit je v jednom smere najlepší na Slovensku: Ide o kilometre a bicykle

3 etapy, skvelé časy, pestré trate

Trojdňové podujatie v sebe zahŕňalo 3. etapy, ktoré 845 registrovaných pretekárok a pretekárov miestami poriadne vytrápili. 1. etapa s dĺžkou 42 km a prevýšením 983 m odštartovala vo Svite v piatok o 13:00 a najrýchlejší pretekári sa z trasy vedúcej cez Bôrik, Mengusovce, Tatranskú Štrbu, Štrbské Pleso, Vyšné Hágy, Štôlu a Batizovce vracali do cieľa už po hodine a 37 minútach. Najviac bodov do celkového poradia v tour si v prvej etape vyjazdili Filip Adel (CZE) medzi mužmi a Tereza Němcová (CZE) medzi ženami.

PREČÍTAJTE SI AJ: Prvý porevolučný kostol postavený na Slovensku oslavuje: Sviťania sú hrdí

Druhý deň aj pre rodiny

Sobotná 2. etapa patrila pretekom ŠKODA HORAL MTB MARATÓN zaradeného do prestížnej ŠKODA BIKE OPEN TOUR a medzinárodných seriálov so zahraničnou účasťou. Etapa ponúkla na výber päť trás, dve majstrovské – KREJZI (133 km) a LEJZI (74 km) a ďalšie o niečo kratšie, ale rovnako zaujímavé trasy – SENZI (43 km) a ÍZI (28 km). Piata trasa DEJZI (17 km) bola určená pre rodinné tímy.

„Najväčším lákadlom majstrovskej trasy KREJZI bol určite vrchol Kráľovej hole, ktorí museli cyklisti zdolať,“ dodala Faixová.

Trasy 2. etapy previedli cyklistov tiež územím obcí Mengusovce, Spišská Teplica, Šuňava, Vikartovce, Liptovská Teplička, Lučivná, Šumiac a Telgárt. Víťazstvo z najdlhšej trasy si v mužskej kategórii odniesol Tomáš Višňovský (SVK) a spomedzi žien Beata Balazs (HUN).

Tretí deň patril najmä deťom

Počas tretieho dňa HORAL TOUR boli na programe detské preteky HORAL JUNIOR, ktoré sú súčasťou DETSKEJ TOUR PETRA SAGANA. Súťažilo sa v 6 kategóriách a spolu sa na tieto preteky prihlásilo 450 detí vo veku od 2 do 14 rokov. Tí najmenší súťažili na odrážadlách a trojkolkách, starší na bicykloch. Malí účastníci 7. celoslovenského kola si domov zo Svitu odniesli súťažné skúsenosti, diplomy podpísané Peťom Saganom a vecné ceny. Okrem športových zážitkov čakalo na pretekárov a ich doprovod občerstvenie a nafukovacie atrakcie.

Tretia nedeľná etapa HORAL TOUR v podobe okruhov XCO (cross-country) odštartovala o 13:30 a preverila technickú zdatnosť cyklistov v náročnom teréne v pohorí Kozie chrbty. Najúspešnejšie si tu počínali opäť Filip Adel a Tereza Němcová. Víťazstvo v celej tour si však vďaka náskoku z druhej etapy vybojoval Michal Kaděra a medzi ženami získala prvenstvo maďarská reprezentantka Beata Balasz.

„Areál pri Iskra Aréne vo Svite, ktorý bol dejiskom podujatia vrátane zázemia, štartov a cieľov jednotlivých etáp HORAL TOUR žil počas víkendu aj zábavou a kultúrou,“ vysvetlila Faixová. Návštevníkom z radov športovcov aj publika ponúkol koncerty skupín PARALEN a OLYMPIC REVIVAL, divácky veľmi atraktívnu show Jána Košiča – majstra sveta v cyklotriale, sprievodné aktivity partnerov podujatia, napr. cyklotrenažér, prezentácie produktov, detské súťaže a samozrejme príjemnú atmosféru.

PREČÍTAJTE SI AJ: Jediný slovenský MTB maratón na Slovensku sa blíži: Organizátori očakávajú rekord

Príprava na Majstrovstvá Európy

Podľa vyjadrení organizátora Ivana Zimu, má mesto Svit predpoklady dôstojne hostiť Majstrovstvá Európy v MTB maratóne, ktoré v roku 2017 do regiónu prinesú európsku špičku horskej cyklistiky. „Kvôli budúcoročným ME sme tento rok zmenili priestor štartu a cieľa podujatia. Prišli sme síce týmto krokom o čaro areálu pri Kolibe, získali sme však väčší priestor a lepšie technické zázemie v priľahlých budovách. Podľa vyjadrení divákov, kolegov organizátorov ale aj cyklistov bol tento krok správny a preto sa budúcoročné Majstrovstvá Európy budú konať v týchto nových priestoroch," konštatoval Zima.

Horal MTB maratón 2016
2
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM