Pavol Krupka Kultúra

Podtatranské múzeum: Otvorenie výstavy Františka Žoldáka sa stretlo s veľkým záujmom

Podtatranské múzeum v Poprade pripravilo výstavu obrazov výtvarníka Františka Žoldáka. Tento známy popradský umelec nedávno oslávil životné jubileum, štvrtková vernisáž bola preto spojená s menšou slávnosťou. Početní návštevníci využili túto príležitosť aj na to, aby mu osobne zablahoželali.

Ilustračný obrázok k článku Podtatranské múzeum:  Otvorenie výstavy Františka Žoldáka sa stretlo s veľkým záujmom
Foto: Pavol Krupka / Zdroj: Dnes24.sk

František Žoldák patrí k najznámejším neprofesionálnym výtvarníkom v našom regióne. Výtvarné umenie sa mu stalo pred desaťročiami viac ako koníčkom. Množstvo obrazov rôznych žánrov a techník dokazuje, že umelecké vyjadrenie nie je uňho príležitostným potešením, ale doslova súčasťou jeho osobnosti. Stretáva sa v ňom potreba zachytiť vlastné nápady, pocity, motívy či sny s možnosťou realizovať sa a rozvinúť vlastné tvorivé schopnosti. Svojimi dielami teší nielen svojich priateľov a priaznivov, ktorí získali jeho obrazy, ale na pravidelných výstavách sa predstavuje aj širšiemu publiku.

František Žoldák získal desiatky ocenení za výtvarnú a fotografickú prácu, ocenený bol však aj ako galerista a podporovateľ umeleckých snáh detí, mládeže i dospelých. Aktuálna výstava je v poradí už jeho päťdesiata siedma a uskutočňuje sa v priestoroch Podtatranského múzea v Poprade, podobne, ako to bolo už niekoľkokrát predtým. Prezentuje sa tu jedným z dvoch pólov svojej tvorby, a to štylizovanými a dekoratívnymi prácami, abstraktnou geometriou i voľnou abstrakciou. Petrofarebné ťahy štetca boli inšpirované hudbou, poéziou, prírodou a, ako autor sám doplnil, dobrými pocitmi z ľudí.

Priatelia výtvarného umenia si budú môcť výstavu Františka Žoldáka v Podtatranskom múzeu prezrieť do 10. novembra.

Dianie na vernisáži, hudbu, umelecké slovo i slová samotného výtvarníka sme zaznamenali v našom videu.

Podtatranské múzeum:  Otvorenie výstavy Františka Žoldáka
9
Galéria
Foto: Pavol Krupka / Zdroj: Dnes24.sk
Podtatranské múzeum:  Otvorenie výstavy Františka Žoldáka
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM