Peter Handzuš Krimi

Pohyb po nespevnenom snehu strmých svahov môže spôsobiť pád lavín

Mierne lavínové nebezpečenstvo, 2. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice, pretrváva i dnes vo všetkých najvyšších slovenských pohoriach. TASR o aktuálnej situácii informoval Milan Lizuch, službukonajúci Strediska lavínovej prevencie Horskej zách

V žľaboch a terénnych nerovnostiach najmä juhovýchodných expozícií sa nachádzajú málo stabilné útvary vytvorené vetrom z previateho snehu na iba mierne spevnenej snehovej pokrývke. Jej mechanické zaťaženie na strmých svahoch so sklonom nad 40 stupňov môže spôsobiť ojedinelý výskyt lavín. Väčší samovoľný lavínový zosuv nie je podľa SLP HZS pravdepodobný.
Dnes ráno bolo na horách zamračené, na mnohých miestach hmlisto. Mierne sa oteplilo. Teplota vzduchu sa pohybovala od –11 do –1 stupňa Celzia. Fúkal pomerne čerstvý, v Nízkych Tatrách až silný vietor južných smerov s rýchlosťou do 45 km/h. Počas uplynulých 24 hodín pripadol poprašok snehu iba v najvyšších polohách Tatier.
„Snehová pokrývka je vo voľnom teréne mimo upravených zjazdových tratí naďalej málo usadnutá, má minimálnu nosnosť, borí sa. Vo vyšších polohách sú naviate málo stabilné snehové dosky. Horské hrebene a chrbty sú na mnohých miestach vyfúkané až na trávnatý podklad,“ dodal Lizuch. SLP HZS upozorňuje na zotrvanie aktuálnej tendencie lavínového nebezpečenstva.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM