Monika Vengrínová Futbal

Pokračuje výstavba NTC: Vieme, ako bude vyzerať po dokončení!

Po desiatich mesiacoch od začiatku fungovania Národného tréningového centra v Poprade je na rade druhá etapa výstavby. V rámci nej sa dobudujú tribúny, o štyri roky by tu malo stáť moderné tréningové centrum, ktoré bude hostiť kluby z krajín celého sveta.

Ilustračný obrázok k článku Pokračuje výstavba NTC: Vieme, ako bude vyzerať po dokončení!
Foto: Radoslav Dudáš / Zdroj: Dnes24.sk

V rámci výstavby NTC sa začína jej druhá avizovaná etapa. Tá by mala byť kompletne dokončená do konca tohto roka. V rámci nej sa dobuduje hlavná hracia plocha a tribúna pre 3700 divákov v investícii okolo 1,9 až 2 milióna eur. Celková kapacita štadióna by tak mala byť 5700 divákov. V ďalších štyroch rokoch by mala byť výstavba NTC ukončená.

UEFOu preferovaný model spolupráce

„Veríme, že o pár rokov tu bude krásny ucelený komplex, za ktorý sa nebudeme musieť hanbiť a kam budú radi chodiť kluby a reprezentácie z iných krajín. Tešíme sa z modelu, ktorý UEFA preferuje a dáva nás za vzor, a tým je spolupráca mesta a súkromného investora. Aj naša spolupráca ako zväzu s mestom Poprad je nadštandardná. Taký korektný prístup nemáme nikde inde na Slovensku,“ hovorí prezident Slovenského futbalového zväzu (SFZ) Ján Kováčik.

Po dokončení druhej etapy sa pristúpi k ďalším, v rámci ktorých by do konca roka 2016 mali byť vybudované dve tréningové plochy s umelou trávou. Jedna z nich bude do konca roka 2017 prekrytá halou. Do konca roka 2018 chce SFZ dobudovať tréningové ihrisko s trávnatým povrchom, čím by sa plán na obdobie rokov 2014 – 2018 mal ukončiť. Po dobudovaní celého tréningového centra bude športová časť patriť futbalovému zväzu, hotelová a reštauračná susediacemu Aquacity.

Pribudne vlastný pivovar

„Ja za seba môžem povedať, že i naďalej budem tento projekt podporovať, ako budem vedieť a môcť a verím, že aj páni poslanci pochopili a pochopia, že toto je práve ten projekt, ktorý dostane Poprad na mapu už nielen okolitých štátov, ale celého sveta. Celé je to aj o prilákaní cudzincov a ich utrácaní peňazí v tomto regióne,“ myslí si primátor mesta Poprad Anton Danko.

Do projektu veľkou časťou investuje i súkromný investor, ktorým je majiteľ Aquacity Jan Telenský. Ten v rámci NTC avizoval i výstavbu pivovaru, v ktorom sa bude variť nepasterizované pivo a nové bussiness centrum. Pripravený je i na mužstvá, ktoré v popradskom tréningovom centre odohrajú svoje zápasy. „Hrať tu bude i anglická armáda, po piatykrát príde juniorské mužstvo Manchester United a chceme sem prilákať i ďalšie juniorské tímy, ako napr. Arsenal. Som rád, že máme takúto úžasnú spoluprácu s mestom a že mesto chápe, že táto 20 miliónová investícia sa nedá vyviezť, že toto všetko tu už bude navždy,“ povedal Telenský.

Plánovaných 260 parkovacích miest

Zo vzájomnej spolupráce so SFZ i súkromným investorom sa teší aj samotný popradský primátor Anton Danko. „Šťastný to primátor, ktorý má v meste takýto rozvíjajúci sa projekt, šťastný to primátor, ktorý má takého investora, ako je pán Telenský, ktorý tu už investoval 45 miliónov eur. Chcem sa poďakovať ako jemu, tak i pánovi Kováčikovi,“ uviedol.

Ako dodal, mesto aktuálne dokončuje výstavbu nových sociálnych bytov na Levočskej ulici, aby do nich mohlo nasťahovať obyvateľov pôvodných bytov na pozemku, ktorý bude slúžiť práve potrebám NTC. Plánovaná je i ďalšia investícia, o ktorej ešte musí rozhodnúť mestské zastupiteľstvo. „Ako mesto by sme chceli zrealizovať približne 260 nových parkovacích miest okolo štadióna. Je to niečo, čo pocítia všetci Popradčania a čo zvýši záujem o mesto Poprad,“ dodal Danko.

NTC dokončia a budú ho aj rozširovať
11
Galéria
NTC dokončia a budú ho aj rozširovať
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM