Rôzne

Poldre, ktoré by mali zabrániť povodniam, napokon budú: Obce s výstavbou súhlasia

Projekt Slovenského vodohospodárskeho podniku (SVP), ktorý by mal v budúcnosti zabrániť povodniam v okolí Kežmarku, sa napokon uskutoční. Obce Ľubica a Tvarožná, ktoré s výstavbou poldrov nesúhlasili, zmenili názor.

Ilustračný obrázok k článku Poldre, ktoré by mali zabrániť povodniam, napokon budú: Obce s výstavbou súhlasia
Foto: Katarína Oravská

V katastroch spomínaných obcí tak postupne vyrastú dohromady štyri poldre, pričom najväčší z nich, umiestnený na Ľubickom potoku a zachytávajúci aj ľavostranný rusinkovský prítok, bude mať kapacitu 4,3 milióna metrov kubických vody.

Problémom bolo umiestnenie

„Najprv sme tento problém rozobrali na zasadnutí obecného zastupiteľstva minulý týždeň, každý prezentoval svoj názor, a potom sme zvolali verejné zhromaždenie obyvateľov. Tam sme ich s procesom oboznámili a zároveň sme chceli vedieť názory Ľubičanov. Potom znovu zasadlo obecné zastupiteľstvo, kde sme hlasovali o tomto projekte sedem ku trom a naše stanovisko teda je, že súhlasíme s výstavbou toho najväčšieho poldra,“ uviedol starosta Ľubice Ján Kapolka. 

Dodal, že obec nikdy nebola proti poldrom, ale išlo skôr o ich umiestnenie. Pocity obyvateľov ulice Pod lesom sú aj napriek súhlasnému stanovisku zmiešané, pretože práve im za domami vyrastie 20-metrová hrádza. „Väčšina občanov ulice Pod lesom bola proti tomuto návrhu, museli sme však brať do úvahy to, že pri potoku Ľubica žijú tisícky obyvateľov,“ konštatoval starosta. Práve týchto ľudí takmer každý rok ohrozuje voda, keď sa hladina potoku dvíha. Najväčšia povodeň ich tu zasiahla v roku 2010, zvýšenej hladine sa však nevyhli napríklad ani vlani.

Výstavba najväčšieho poldra ešte v tomto roku

Navrhnuté sú štyri poldre, dva sú na pravostranných prítokoch nad obcou Ľubica, ďalší, ten rozhodujúci s najväčším objemom je na Ľubickom potoku a posledný s objemom 1,5 milióna kubických metrov je pod obcou Tvarožná. „Výsledný projekt sme robili na základe toho, čo už majú pripravené Vojenské lesy a majetky SR, ktoré chcú vybudovať poldre v Levočských vrchoch. Naše riešenie nadväzuje práve na tento projekt, štyri poldre by mali vyriešiť situáciu na Ľubickom potoku tak, aby sa znížil prietok vody zo 150 kubických metrov za sekundu pri storočnej vode na 48 kubíkov,“ objasnil po minulotýždňovom rokovaní riaditeľ SVP Marián Supek. 

Náklady na výstavbu spomínaných poldrov, resp. suchých nádrží, sa pritom vyšplhajú na približne 25 miliónov eur. S výstavbou toho najväčšieho by chceli vodohospodári začať ešte v tomto roku, ostatné budú realizované do roku 2017.

foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM