Peter Handzuš Rôzne

Poliaci ocenili prednostku OÚ za projekt výstavby hraničného priechodu

Každý rok Powiat Nowosądecki v Poľsku oceňuje osobnosti, ktoré sa významným spôsobom zaslúžili o rozvoj tohto regiónu ležiaceho v Malopoľskom vojvodstve. Čerstvou držiteľkou odznaku "Zasłużony dla Ziemi Sądeckiej" je aj prednostka Obvodného

Rada Powiatu Nowosądeckého jej toto významné ocenenie udelila za aktivity pri príprave stavby cesty I/68 v úseku Mníšek nad Popradom – štátna hranica do Poľska, preložka cesty hraničný úsek I/68. Myšlienka výstavby nového hraničného prepojenia sa datuje ešte do roku 1997.

Po 15-ročnom maratóne rokovaní na slovenskej aj poľskej strane, slávnostným poklopaním základného kameňa, 26. marca 2012 začali Inžinierske stavby realizovať stavbu mosta pre investora stavby, ktorým je Slovenská správa ciest – Investičná a správa ciest Košice. Na slovenskej strane ide o časť stavby za 6,8 milióna eur. Projekt je spolufinancovaný zo štrukturálnych fondov Európskej únie.

V minulosti slovensko-poľský hraničný priechod Piwniczna – Mníšek nad Popradom využívalo dva milióny turistov ročne. Súčasný stav hraničného úseku cesty I/68 je z dôvodu nepriaznivej konfigurácie terénu a geologickej stavby územia dlhodobo v havarijnom stave. Práve preto je doprava na ňom obmedzená iba pre osobnú dopravu. V roku 2014, po dobudovaní hraničného mosta, by sa mohla opäť povoliť aj autobusová doprava, ktorá znásobí počet turistov smerujúcich do zamagurského regiónu.

Poľské mesto Piwniczna je sídlom významnej poľskej gminy. Mníšek nad Popradom na slovenskej strane je zasa malá dedinka v okrese Stará Ľubovňa. Až do januára 2014 budú ľudia pri prechode týmto úsekom svedkami výstavby 9-poľového mosta dĺžky 322 metrov, ktorý sa bude realizovať betonážou na pevnej skruži.

Ďalej bude vybudovaná preložka cesty I/68 v dĺžke takmer 700 metrov a upravená o pridaný jazdný pruh v strede komunikácie na základe požiadavky poľskej strany. Súčasťou stavby je aj preložka cesty 3/54112, teda obslužnej komunikácie do obcí Kače a Medzibrodie a v pridruženom dopravnom priestore cesty I/68 bude vedená aj pešia a cyklistická doprava.

Poprad24/tasr Foto: Zita Pleštinská

pzita
3
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM