Peter Handzuš Krimi

Policajti sa pripojili k iniciatíve Umlčané svedkyne

Krajské riaditeľstvo Policajného zboru (KR PZ) v Košiciach sa pridáva ku kampani 16 dní aktivizmu, ktorú organizuje v Košiciach ženská mimovládna organizácia Fenestra.

„V priestoroch krajského riaditeľstva počas dnešného dňa prebieha putovná výstava Umlčané svedkyne. Je spomienkou na ženy, ktoré boli na Slovensku zavraždené svojimi manželmi a partnermi, pričom týmto závažným trestným činom predchádzalo dlhodobé násilie. K iniciatíve Umlčané svedkyne (Silent Witnesses) sa pridávame, pretože násilie páchané na ženách považujeme za závažný spoločenský i trestnoprávny problém,“ uviedla hovorkyňa KR PZ v Košiciach Jana Demjanovičová. Dodala, že v mnohých prípadoch takýmto ženám a deťom spoločnosť predtým neposkytla pomoc, podporu a ochranu. Stali sa mementom jej zlyhania v ochrane pred zločinmi, ktoré sa odohrávajú v súkromí za zavretými dverami.
„Pridali sme sa ku kampani 16 dní aktivizmu, pretože policajti sa s násilím páchaným na ženách a deťoch často stretávajú pri vyšetrovaní rôznych prípadov. Ich postup musí byť citlivý a zároveň dostatočne razantný, pretože ak polícia nekoná efektívne, je takmer isté, že násilie bude pokračovať a môže sa skončiť tragédiou,“ doplnila Demjanovičová. Pripustila, že v mnohých prípadoch je vyšetrovanie zložité, pretože medzi obeťou a páchateľom je blízky vzťah. Každý prípad je jedinečný a špecifický a vyžaduje od policajta odbornosť, asertivitu i empatiu. S cieľom predísť páchaniu takýchto násilných trestných činov polícia spolupracuje s viacerými inštitúciami.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM