Peter Handzuš Šport

Poľsko sa so Slovenskom oficiálne uchádzajú o ZOH 2022. Verdikt spoznáme budúci rok

Poľsko sa bude spolu so Slovenskom oficiálne uchádzať o usporiadanie zimných olympijských i paralympijských hier v roku 2022 s centrom v Krakove. Zástupcovia oboch krajín vo štvrtok podpísali vo Varšave dokumenty potrebné k podaniu prihlášky.

Ilustračný obrázok k článku Poľsko sa so Slovenskom oficiálne uchádzajú o ZOH 2022. Verdikt spoznáme budúci rok
Foto: Slávka Kellová

Za slovenskú stranu sa oficiálneho aktu zúčastnil prezident Slovenského olympijského výboru (SOV) František Chmelár, za poľskú jeho náprotivok Andrzej Krašnicki i ministerka športu a turizmu Joanna Muchová. „V mene Poľského olympijského výboru mám tu česť oficiálne predstaviť mesto Krakov ako uchádzača o úlohu hostiteľa XXIV. Zimných olympijských hier a XIII. Zimných paralympijských hier v roku 2022,“ píše sa v úvode oficiálneho kanddidačného listu adresovaného prezidentovi MOV Thomasovi Bachovi.

„Keď nám mesto Krakov dalo návrh na spoločné usporiadanie olympijských hier v roku 2022, veľmi nás to potešilo. Našu spoluúčasť na organizácii hier plne podporuje športové hnutie na Slovensku, rovnako ako naša vláda. Domnievam sa tiež, že táto myšlienka sa stretne s pozitívnym ohlasom aj u obyvateľov regiónu, kde sa súťaže uskutočnia. Urobíme všetko pre to, aby sme podporili úsilie Krakova v snahe usporiadať toto podujatie,“ cituje poľská verzia stránky Eurosport slová Františka Chmelára zo stretnutia v Olympijskom centre vo Varšave.

Na Slovensku sa počíta len s Jasnou

Poľsko-slovenský projekt počíta s tým, že na Slovensku sa budú konať súťaže v alpskom lyžovaní s centrom v Jasnej. Hokejový turnaj privítajú Katovice, Osvienčim i Krakov. V centre ZOH Krakove bude aj otvárací a záverečný ceremoniál i všetky korčuliarske disciplíny, pre ktoré má vo štvrti Czyzyny vyrásť najväčšia krytá hala v Poľsku. V Zakopanom sa uskutočnia súťaže v severskom lyžovaní, biatlone a snoubordingu. V Myšlenicach, na ceste medzi Krakovom a Zakopaným, má vyrásť sánkarská a bobová dráha s predpokladanými výdavkami 24 až 48 miliónov eur.

„Nebudú to iba hry krakovské,“ zdôraznil starosta Krakova Jacek Majchrowski. „Budú to hry, ktoré sa uskutočnia v Malopoľsku a na Slovensku. Kedysi sa o organizáciu ZOH snažili Zakopané i Poprad. Nepodarilo sa a tak sme teraz sily spojili.“

Tvrdá konkurencia

O usporiadanie ZOH 2022 už oficiálne prejavili záujem aj Peking, ukrajinský Ľvov, kazašské Almaty a Oslo. V hre je aj Mníchov, kde o prípadnej kandidatúre rozhodne ešte víkendové referendum. Uchádzači musia poslať oficiálnu prihlášku Medzinárodnému olympijskému výboru do 14. novembra a MOV oznámi meno víťaza v júli 2015.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM