Martin Sýkora Rôzne

Pomôže novoročná novinka z dielne ministerstva? Zviera už nebude vec!

Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (MPRV SR) zavádza významné legislatívne zmeny zamerané na ochranu zvierat. Mení sa vnímanie zvierat ako vecí.

Ilustračný obrázok k článku Pomôže novoročná novinka z dielne ministerstva? Zviera už nebude vec!
Zdroj: Dnes24.sk

Zviera už nebude vec

Novela veterinárneho zákona zmení definíciu zvieraťa v Občianskom zákonníku. Zviera bude mať svoj osobitný význam a hodnotu ako živý tvor, ktorý je schopný vnímať vlastnými zmyslami. Živé zviera nie je vec a ustanovenia o veciach sa na živé zvieratá použijú primerane, len v rozsahu, ktorý neodporuje jeho povahe. Ide tak o dôležitý krok, ktorý výrazne zlepší vymáhanie práv zvierat v prípade týrania.

„Vďaka tomu bude možné poukázať, že sa porušujú práva cítiacej bytosti a nie predmetu. Novela zabezpečí, že v prípadoch týrania bude môcť veterinárny inšpektor majiteľovi zviera odobrať,“ uviedla ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriela Matečná.

Zdroj: TASR

Registrácia psov

MPRV SR novelou zavedie systémové nástroje v boji proti množiteľom psov – jasnou identifikáciou a registráciou psov aj ich vlastníkov. „Naším cieľom je povinným čipovaním psov dosiahnuť do niekoľkých rokov stav, keď nebudeme mať preplnené útulky a stratené psy sa budú rýchlo vracať majiteľom,“ konštatovala Matečná.

Majitelia budú povinní dať psa začipovať najneskôr do 12 týždňov od jeho narodenia.

V prípade jeho predaja, resp. darovania inej osobe, bude musieť byť začipovaný ešte pred zmenou majiteľa, bez ohľadu na vek šteňaťa. Povinná identifikácia a registrácia psov a ich vlastníkov zabezpečí kompletnú evidenciu psov v Centrálnom registri spoločenských zvierat (CRSZ). Množitelia tak budú presne identifikovateľní a postihovaní.

Novela sa dotkne aj cirkusantov

Novela zákona zmení aj prístup k cirkusovým zvieratám. „Určite nechceme cirkusy diskriminovať, chceme však ochrániť najrizikovejšiu skupinu divo žijúcich zvierat pred ich zneužívaním. Prevádzkovatelia cirkusov sa budú musieť zaregistrovať Štátnej veterinárnej a potravinovej správe, ktorá bude vydávať, pozastavovať a zrušovať rozhodnutia o schválení pre cirkusy,“ spresnila ministerka Gabriela Matečná.

Ministerstvo v nadväznosti na novelu pripraví vyhlášku, ktorá stanoví, že nebude možné použiť vybrané druhy divo žijúcich zvierat na verejné vystupovanie, čiže také, kde by museli predvádzať človekom naučené a v prírode sa bežne nevyskytujúce správanie.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM