Martin Sýkora Samospráva

Poprad chce jednoduchými pozemkovými úpravami pripraviť lokality na IBV

Do 15.februára môžu majitelia pozemkov v dvoch lokalitách v Poprade vyjadriť svoj záujem zapojiť sa do procesu jednoduchých pozemkových úprav(JPU).

Ilustračný obrázok k článku Poprad chce jednoduchými pozemkovými úpravami pripraviť lokality na IBV
Zdroj: TASR

Konali sa stretnutia s vlastníkmi pozemkov

Práve takýmto spôsobom chce popradská radnica pripraviť tieto v súčasnosti nevyužívané lokality pre budúcu výstavbu a súčasne tak majiteľom pozemkov uľahčiť nakladanie s majetkom. Na pôde MsÚ v Poprade sa uskutočnili štyri stretnutia, ktorých cieľom bolo informovať majiteľov pozemkov o týchto možnostiach, ktoré by lokalitu susediacu so sídliskom Juh 3 a tiež lokalitu v mestskej časti Poprad-Veľká známu ako Turnička, pripravili na budúcu IBV.

„Od majiteľov dotknutých pozemkov sme sa snažili získať súhlas na zrealizovanie jednoduchých pozemkových úprav a mnohí ho odovzdali hneď po stretnutí. Otvára to cestu k novému usporiadaniu pozemkov, zadefinovaniu nových vlastníckych vzťahov a tiež k umožneniu individuálnej bytovej výstavby,“ uviedol viceprimátor Popradu Pavol Gašper s tým, že projekt sa môže začať realizovať, ak s ním súhlasia vlastníci nadpolovičnej rozlohy daného územia.

Foto: Martin Sýkora / Zdroj: Dnes24.sk

Samospráva chce byť aktívna

Jednoduché pozemkové úpravy si však vyžadujú, aby sa majitelia zriekli časti pozemku na výstavbu prístupových ciest, chodníkov, parkov a ďalších spoločných opatrení. Mesto za to zabezpečí zveľadenie a starostlivosť o tieto spoločné priestory a zariadenia a navyše umožní pozemky výhodne zhodnotiť.

Podľa vedenia radnice Mesto Poprad pristúpilo z vlastnej iniciatívy k rozširovaniu územia pre zástavbu bytovými a rodinnými domami. Počet obyvateľov v meste je veľmi dôležitý ukazovateľ, na základe ktorého sa definuje, aké podielové dane do mesta prídu. Mesto musí financovať nielen infraštruktúru pre bývanie, ale aj pre občiansku vybavenosť a ostatnú infraštruktúru a tento príjem do mesta je veľmi dôležitý. Práve takýmito jednoduchými pozemkovými úpravami chceme pristúpiť k tomu, aby mesto vytvorilo reálne stavebné pozemky, kde môžu majitelia stavať a nemusia za podobnou výstavbou odchádzať mimo mesta.

Ide o vyšší počet stavebných pozemkov

„Projekt je pre ľudí výhodný v tom, že ho bude financovať mesto. Je to výhodné aj preto, lebo sa vlastníkom zhodnotí všetko vlastníctvo v danej lokalite. Z pôvodnej výmery poľnohospodárskej pôdy sa stanú stavebné parcely a cena pozemku sa výrazne zvýši. Navyše, je to bez akejkoľvek námahy vlastníka, pretože celú agendu zabezpečí mesto,“ uviedol projektant Martin Zaťko, ktorý sa významnou mierou podieľa na príprave JPU. Magistrát si sľubuje, že vďaka JPU by mohol výrazným spôsobom vzrásť počet stavebných pozemkov v Poprade.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM