Monika Vengrínová Rôzne

Poprad chce komplexne riešiť psiu otázku: Pozrite si čerstvú novinku + chystané kroky!

V meste je evidovaných 2649 psov, podľa prednostu mestského úradu je ich však v skutočnosti aj dvakrát toľko. Mesto sa preto rozhodlo riešiť otázku psov komplexne. Vytvorilo koncepciu, v rámci ktorej ako prvé prebralo psí útulok pod svoju správu.

Ilustračný obrázok k článku Poprad chce komplexne riešiť psiu otázku: Pozrite si čerstvú novinku + chystané kroky!
Zdroj: TASR

Čerstvá novinka z nášho mesta. Mesto Poprad od 1.septembra tohto roka prevzalo do svojej správy útulok pre túlavé psy v lokalite Na letisko. Stalo sa tak v súvislosti s pripravenou komplexnou koncepciou chovu psov v meste. V tejto súvislosti bol k 31.júlu ukončený prenájom útulku doterajšiemu nájomníkovi a od 1.septembra tak pracuje útulok pod priamym manažmentom mestského úradu.

Po vykonanom audite stavu MsÚ okamžite pristúpil k realizácii nevyhnutných opráv a zabezpečeniu skvalitnenia služieb poskytovaných útulkom. V blízkom časovom horizonte bude mať útulok vlastné webové sídlo a kontá na sociálnych sieťach. „Dobre fungujúci útulok je základným pilierom pre ďalšie aktivity samosprávy v súvislosti s navrhnutou koncepciou chovu psov mesta,“ uviedol prednosta MsÚ v Poprade Róbert Bujalka.  

Odchytovú službu, ktorú do konca augusta 2015 zabezpečoval bývalý nájomník útulku, bude po novom zabezpečovať Mestská polícia mesta Poprad. Odchyt budú mať na starosti odborne spôsobilí príslušníci mestskej polície, ktorí budú na túto činnosť zodpovedajúco vybavení odchytovou tyčou, odchytovou sieťou a narkotizačnou zbraňou. Prevzatie útulku pod manažment MsÚ a zabezpečenie odchytovej služby prostredníctvom mestskej polície sú konkrétnymi krokmi v zmysle koncepcie chovu psov v meste, ktorú samospráva spracovala v spolupráci s odborníkmi, občianskymi združeniami a klubmi pôsobiacimi na území Popradu. Koncepcia je založená na piatich čiastkových prvkoch.

„Okrem riešenia otázky kvalitného psieho útulku, je to budovanie bezvôdzkových psích parkov, v rámci ktorých by bol vytvorený plot, lavičky, preliezačky, podliezačky, lávky, zvislé a iné prekážky, ďalej v realizácii základných výcvikov smerujúcich k socializácii psov, kde by mesto chcelo vytvoriť bezplatný základný výcvik a naučiť tak psov a ich majiteľov základným návykom a povelom,“ uviedol Bujalka s tým, že podstatným bude aj vyriešenie otázky VZN a dane za psa. Mesto chce upraviť VZN s ohľadom na nové podmienky a nástroje a podľa možnosti zaviesť progresívnu daň.

Permanentnou aktivitou bude v tejto súvislosti vzdelávanie verejnosti. V zmysle rôznych cieľových skupín, ako napríklad školy, bude realizovaný vzdelávací program zameraný najmä na problematiku zberu psích exkrementov a ich dopadu na človeka a životné prostredie. Prvé aktivity prebehli už v júni 2015, kedy mesto Poprad pripravilo spolu s kynologickými klubmi pôsobiacimi na území mesta sériu šiestich výchovnovzdelá­vacích vystúpení, počas ktorých skúsení tréneri predviedli nielen schopnosti svojich štvornohých zverencov, ale vysvetlili deťom tiež základy výchovy psíkov i samotných psovodov.

foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM