Martin Sýkora Samospráva

Poprad chce kvetnické pozemky: Získať ich má zámena za Mlynčeky

Mesto zámenou pozemkov v Mlynčekoch môže získať pozemky v Kvetnici. V hre bol aj vyše 60-tisícový doplatok, ktorý však zastupiteľstvo neschválilo.

Ilustračný obrázok k článku Poprad chce kvetnické pozemky: Získať ich má zámena za Mlynčeky
Foto: Martin Sýkora / Zdroj: Dnes24.sk

Nepotrebné Mlynčeky

Poslanci mesta Poprad na piatkovom zasadnutí mestského zastupiteľstva schválili zámenu pozemkov medzi mestom a popradskou spoločnosťou Danmir, s. r. o. Tá ponúkla na zámenu pozemky v mestskej časti Popradu v Kvetnici pod komunikáciami, chodníkmi, ale aj pod verejnou zeleňou. Od mesta zámenou získa pozemky v rekreačnom areáli v obci Mlynčeky v okrese Kežmarok. Ten je dlhé roky prázdny a chátra, záujem oň nebol ani v opakovaných súťažiach.

„Danmir ponúkol pozemky s rozlohou takmer 6000 štvorcových metrov (m2) v hodnote 194 000 eur. Areál v Mlynčekoch so siedmimi chatkami má rozlohu vyše 8800 m2 s hodnotou 132 400 eur,“ objasnila súdnoznalecké posudky vedúca odboru správy majetky na Mestskom úrade v Poprade Iveta Borňáková.

Foto: Martin Sýkora / Zdroj: Dnes24.sk

Navrhovaný doplatok neprešiel

Podľa pôvodného návrhu malo plénum odsúhlasiť zámenu s tým, že súkromnej firme doplatí vyše 60-tisícový rozdiel v znaleckých posudkoch. „Areál v Mlynčekoch bol od roku 2006 nevyužívaný a nespĺňal hygienické normy. Došlo tu opätovne k vandalizmu, porozbíjali sa tu okná, odcudzená bola aj kosačka a hasiace zariadenia, zo steny boli vytrhnuté aj sprchy. Vyhlásili sme deväť súťaží, posledná z nich bola vyhlásená v septembri 2014, avšak stále bez úspechov,“ objasnila Borňáková.

„Doplatok je daň za hriechy minulosti. Raz a navždy to treba rozlúsknuť. Mesto z toho profit nemá a musí to urobiť,“ vyhlásil viceprimátor Igor Wzoš.

V roku 2009 bol areál nevyužívaný tri roky a cena znaleckého posudku bola 194 000 eur, v roku 2015 dosahoval hodnotu 139 000 eur. „Som rád, že sa pozemky v Kvetnici začínajú riešiť, ale mám problém s tým, že vymieňame pozemky. Podľa mňa sú pozemky v Mlynčekoch dosť atraktívne. Mám problém s tým, že budeme spoločnosti ešte doplácať za výmenu pozemkov,“ povedal poslanec mesta Rudolf Kubus. Ako zdôraznil, je za zámenu pozemkov, ale bez doplatenia rozdielu. Podobne reagovala aj poslankyňa Anna Schlosserová.

„Sľúbili sme obyvateľom, že pozemky sa vráti mestu. Podľa mňa nastala doba, že by sa pozemky v Mlynčekoch mohli využiť inak. Je to dosť háklivá téma. Všetci chceme, aby pozemky prešli pod mesto. Je mi to ľúto, s doplatkom nie som celkom vysporiadaná. Navrhujem, aby sme schválili zámeru pozemkov bez doplatku,“ povedala v diskusii Schlosserová.

Foto: Martin Sýkora / Zdroj: Dnes24.sk

Kvetničania ako rukojemníci

Poslanci zámenu pozemkov odsúhlasili s tým, že mesto firme Danmir nedoplatí rozdiel v hodnote 61 600 eur. Hlavným dôvodom zámeny pozemkov je podľa slov Borňákovej skutočnosť, že sa pozemky nachádzajú na jedinej prístupovej komunikácii, ktorá vedie k bytovým domom.

„Situácia v Kvetnici je vážna. Ľudia sa tam cítia ako rukojemníci. Som rád, že k takému návrhu prišlo, ale v tomto prípade ťaháme za kratší koniec,“ uviedol primátor mesta Jozef Švagerko. Po tom, čo sa mesto stane vlastníkom týchto pozemkov, tu bude môcť po dlhých rokoch robiť aj zimnú údržbu, s ktorou malo doteraz problémy.

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM