Martin Sýkora Správy

Poprad na historickom minime nezamestnanosti: O burzu práce veľký záujem

Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny v Poprade zorganizoval tzv. Burzu práce, ktorá prilákala do Arény Poprad masu ľudí napriek tomu, že pod Tatrami dosiahli významné číslo.

Ilustračný obrázok k článku Poprad na historickom minime nezamestnanosti: O burzu práce veľký záujem
Foto: Martin Sýkora

Priestory Arény Poprad praskali vo švíkoch. Burza práce dokázala opäť prilákať záujemcov o zamestnanie nielen z podtatranského regiónu. Záujemca tu našiel tuzemských zamestnávateľov z okresu Poprad, zahraničných zamestnávateľov ako aj možnosti rekvalifikácie, vzdelávania a poradenstva.

Poprad na historickom minime

„Burza práce sa v Poprade konala už viackrát, ale bola zameraná iným smerom. Momentálne je burza zameraná iba na trh práce. Chystáme sa pripraviť aj burzu informácií pre stredné školy, ktorá bude v druhej polovici tohto roka,“ uviedla riaditeľka ÚPSVAR v Poprade Veronika Brijová, ktorá sa mohla pochváliť zaujímavým číslom. V popradskom okrese zaznamenali nezamestnanosť na úrovni 7,53 percenta. Celoslovenský priemer je 8,04.

„Čo sa týka nezamestnanosti, v Poprade môžeme hovoriť o historickom minime,“ konštatovala Brijová.

Za výborné čísla môže aktívna činnosť na trhu práce. Veľký vplyv na znižovanie nezamestnanosti aktívne opatrenia na trhu práce majú národné projekty, ktoré sú veľmi vyťažované. Ide napríklad o Praxou k zamestnaniu, Úspešne na trhu práce alebo Absolventská prax štartuje zamestnanie. „O tieto projekty je neustály záujem. Pomáhajú nám nielen znižovať nezamestnanosť, ale aj zvyšovať zamestnanosť,“ vysvetlil Milan Biskup z popradského ÚPSVARu.

Zdroj: YouTube.com

Veľa plánov, málo remeselníkov

Významnú úlohu pri znižovaní nezamestnanosti, resp. pri zvyšovaní zamestnanosti má aj samospráva. Mesto Poprad chce pri tvorbe pracovných miest spolupracovať.

„Máme úlohu vytvárať vhodné podmienky na to, aby sme tu mali vhodné priestory a pozemky pre výstavbu nových pracovných miest. Jednou z ciest je SmartCity, kde momentálne hľadáme možnosti, inkubátor firiem, rozvíjanie priemyselného parku a pomoc jestvujúcim zamestnávateľom,“ povedal primátor Popradu Jozef Švagerko.

Najväčší záujem zo strany zamestnávateľov bol o pracovníkov v oblasti gastronómie a remesiel. Kuchári, čašníci, chyžné, ale aj zvárači, obrábači kovov si mohli vyberať. Stovky ľudí v priebehu dňa prichádzali do športovej haly, kde sa oboznámili nielen s ponukou voľných pracovných miest, ale aj s pracovnoprávnymi vzťahmi a zákonitosťami. „O burzu práce je záujem nielen zo strany ľudí z okresu Poprad, ale aj z Levoče a blízkeho okolia. My sme však očakávali záujemcov najmä z popradského regiónu,“ uzavrel Biskup.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM