Monika Vengrínová Hokej

Poprad pomôže hokeju. Zainvestuje aj Telenský, no chce kontrolovať účty

Opakuje sa rovnaký scenár. Popradskému extraligovému mužstvu aj tento raz hrozilo, že na novú sezónu nedostane licenciu. Problém je však zažehnaný, peniaze budú, avšak s podmienkami.

Ilustračný obrázok k článku Poprad pomôže hokeju. Zainvestuje aj Telenský, no chce kontrolovať účty
Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk

V minulých rokoch popradský klub riešil záväzky hráčov a ďalšie dlhy, rovnaký problém má i pred nastávajúcou sezónou. Aby však Poprad nezmizol z mapy slovenskej extraligy, požiadal o pomoc. Po dlhej dobe tak znova spolupracujú hokejový klub, mesto a podnikateľ Jan Telenský.

Popradský extraligový hokej bude zachraňovať tak, ako v minulých rokoch, Telenský, ktorý z vlastného vrecka prispeje 150-timi tisíckami eur. Rovnakou sumou prispeje i Poprad, ak túto pomoc schváli mestské zastupiteľstvo, ktoré bude zasadať už v pondelok.

Teraz pôžička, potom možno dar

„Nikto si nechce ani predstaviť, že by Poprad v extralige chýbal. Takáto situácia sa však nestala po prvý raz. Preto bude potrebné sadnúť si spolu a dohodnúť sa na ďalšom postupe a smerovaní. Reálne zhodnotiť, koľko peňazí máme, a až potom podpisovať hráčov. Myslím si, že tí budú radšej, keď budú mať polovičný plat, ale budú, ako keď sa im sľúbia vyššie platy, ktoré nedostanú,“ myslí si primátor mesta Poprad Anton Danko.

Nie je to ani prvýkrát, čo sa vedenie hokejového klubu obracia na známeho popradského podnikateľa. Ten nášmu extraligovému tímu pomáha už niekoľko rokov. Peniaze dáva z vlastného vrecka, preto si tento rok určil podmienky, za ktoré mužstvo podporí. Tou prvou je podrobný prehľad o tom, kde jeho peniaze idú, aby mohol v prípade potreby urobiť náležité opatrenia.

„Budem dostávať účty každý mesiac, aby som vedel, kedy a kde nastávajú problémy a aby sme ich mohli začať ihneď riešiť. Tieto peniaze dávam ako pôžičku, ale ak budú splnené moje podmienky, tak ich dám ako dar. Mám veľké nádeje a možno dokonca skončíme lepšie, ako naposledy. Bola by naozaj škoda, keby 80-ročná história popradského hokeja zanikla,“ uvažuje Jan Telenský.

Bez legionárov a s mesačnými výkazmi

Druhou podmienkou, na ktorej trvá aj primátor mesta, je čisto popradské mužstvo. Za Poprad tak budú hrať výlučne jeho odchovanci, prípadne hráči z okolia. Legionári by sa tak do mužstva dostávať nemali. Tejto sezóny sa to však zatiaľ netýka, pretože túto podmienku už nie je možné splniť. Drahých hráčov zo zahraničia však oslovovať klub nebude. „Myslím si, že tu máme úžasných hráčov a je na čase dať im šancu,“ uviedol Telenský.

Klub je pripravený tieto podmienky prijať a splniť všetky požiadavky mesta a Jana Telenského. „Veríme, že táto spolupráca dopadne podľa našich predstáv a povznesie popradský hokej do tej správnej pozície a že budeme môcť byť príkladom pre všetky ostatné mestá,“ povedal s nádejou predseda správnej rady HK Poprad Rudolf Skokan.

Nová sezóna by mala stáť približne 600-tisíc eur, tristo na tento rok má klub prisľúbené, celkovo je sezóna vykrytá zhruba na 80%. Klub očakáva i určité dotácie. Podpísal už i zmluvy s niektorými hráčmi. Jeho ciele do ďalšej sezóny i nasledujúcich rokov sú jasné, a to zastabilizovanie situácie v seniorskom hokeji a naštartovanie mládežníckeho hokeja.

Hokejová akadémia pre mládež so Šuplerom

„Chceme náš hokej dostať na inú úroveň. V posledných rokoch nám dochádzajú sily, preto potrebujeme zdvihnúť hlavu a dostať sa nad hladinu. Čo sa týka mládežníckeho hokeja, tam by sme chceli nadviazať spoluprácu s pánom Šuplerom, s ktorým pripravujeme spoločný projekt hokejovej akadémie pre mládež,“ informoval Tibor Turan, manažér HK Poprad.

To, že mládežnícky hokej v Poprade môže byť na špičkovej úrovni, ale potrebuje vzory, si myslí aj primátor mesta s tým, že urobia všetko pre to, aby extraliga u nás neskončila. Je však presvedčený, že aj mesto má svoje limity, preto je na rade štát, ktorý musí uvoľniť krídla podnikateľov, ktorí by mohli nielen hokej, ale všetky športy na Slovensku podporovať. „Športovcov nikto nepodporuje. Všetky športy v našom štáte majú problém. A mestá? Tie majú opravovať chodníky a budovať infraštruktúru, nie financovať šport,“ premýšľa Danko.

Za poskytnutú pomoc sú však predstavitelia klubu i samotní hráči vďační. „Ja, ako zástupca hráčov, sa chcem veľmi pekne poďakovať, že aj v ďalšej sezóne budeme v najvyššej lige a verím, že za svoju snahu dostanú tí, ktorí nás podporujú, adekvátnu odmenu. Verím, že hráči budú na ľade odovzdávať všetko, čo vedia,“ uzavrela popradská hokejová legenda Arne Kroták.

Poprad pomôže hokeju. Zainvestuje aj Telenský, no chce kontrolovať účty
6
Galéria
Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk
Poprad pomôže hokeju. Zainvestuje aj Telenský, no chce kontrolovať účty
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM