Monika Vengrínová Rôzne

Poprad sa chce spájať v rámci regiónu: Takto by mohol získavať financie pre športové kluby, spolky, či podnikateľské subjekty

Spolupráca s obcami a mestami v rámci tatranského a podtatranského regiónu je pre Poprad dôležitá. Aj preto poslanci MsZ schválili vstup mesta do OZ Pro Tatry, ktoré má ambíciu získať štatút miestnej akčnej skupiny a získať tak financie pre podnikateľské subjekty, spolky, združenia a športové kluby.

Ilustračný obrázok k článku Poprad sa chce spájať v rámci regiónu: Takto by mohol získavať financie pre športové kluby, spolky, či podnikateľské subjekty
Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk

„Vo vízii kam má mesto smerovať, sme sa zaviazali k tomu, že Poprad sa stane lídrom regiónu. Má ambíciu stať sa silným mestom, na to však potrebuje komunikovať aj so svojim okolím. Samotný Poprad turistov nepriláka, ale spolu s Tatrami a regiónom áno. Preto sa musíme spájať a spoločne koordinovať určité veci v rámci cestovného ruchu, ľudských zdrojov a pod.,“ skonštatoval zástupca Popradu v OZ Pro Tatry Igor Wzoš s tým, že práve MAS-ka poskytuje celú škálu nástrojov, ktoré môžu pomôcť posunúť tento región dopredu.

Občianske združenie (OZ) Pro Tatry tak od stredajšieho Mestského zastupiteľstva v Poprade združuje už desať miest a obcí nášho regiónu. Okrem Popradu sú jeho členmi Vysoké Tatry, Veľká Lomnica, Svit, Stará Lesná, Liptovská Teplička, Mlynčeky, Nová Lesná, Veľký Slavkov, Mlynica a Štrba. Cieľom OZ je zisk štatútu miestnej akčnej skupiny, cez ktorú by mohlo žiadať prostriedky kumulované v programe rozvoja vidieka SR pre programové obdobie rokov 2014 – 2020.

Ak by sa toto OZ stalo miestnou akčnou skupinou, dostávalo by balík prostriedkov na to, aby stratégiu, ak ju ministerstvo schváli, mohlo implementovať na svojom území. „Mesto Poprad nebude môcť získavať tieto peniaze priamo, ale umožní všetkým podnikateľským subjektom, spolkom, združeniam a športovým klubom na území mesta čerpať tieto zdroje, čím sa odbremení rozpočet mesta,“ uviedol Peter Duda, predseda OZ Pro Tatry a zároveň starosta obce Veľká Lomnica.

Mestá a obce združené v OZ, ktoré získajú štatút MAS budú mať možnosť o získaných finančných prostriedkoch rozhodovať sami. Vytvorená bude komisia, ktorá bude vyhlasovať granty a podľa vopred nastavenej stratégie ich posudzovať a prideľovať im tieto zdroje. Aktuálne sa na Slovensku hovorí o vzniku päťdesiatich až osemdesiatich MAS-iek. „V prípade,že by ich vzniklo päťdesiat, tak pokiaľ sa nemýlim, pripadalo by okolo 1,3 milióna eur na jednu, čo nie je zanedbateľná čiastka, ale naopak, pomerne významná na drobné dôležité projekty,“ dodal Wzoš. Štatúty MAS sa budú prideľovať v najbližších dňoch.

Vstup Popradu do OZ Pro Tatry poslanci schvaľovali na MsZ.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM