Martin Sýkora Správy

Poprad sa stal súčasťou banskej cesty: Kvetnica bude patriť baníctvu

Popradčania majú smelé plány. Čaká ich niekoľko projektov na pripomenutie si banskej histórie podtatranskej osady, ktorá patrí Popradu - Kvetnice.

Ilustračný obrázok k článku Poprad sa stal súčasťou banskej cesty: Kvetnica bude patriť baníctvu
Zdroj: TASR

Spolupráca s baníkmi priniesla smelé plány

Vybudovanie banského gápľa nad štôlňou Strieborná v popradskej mestskej časti Kvetnica či zaradenie tohto územia do Slovenskej banskej cesty. Aj takéto plány na území podtatranskej metropoly uviedol dnes počas konferencie Baníckeho cechu horného Spiša v Poprade jeho člen Slavomír Kyseľ.

„Pri študovaní a riešení našej mestskej časti Kvetnica ma oslovil pán Kyseľ, ktorý sa zaoberá banskou činnosťou. Zistili sme, že tam máme banské diela, ktoré neboli zabezpečené. Oslovili sme Bane Spišská Nová Ves, štátny podnik, ktorý toto územie zabezpečil, pretože tam hrozil únik spodnej vody. Baňu sme otvorili, vyčistili, urobili sme portál a zabezpečila sa, aby tam nikto nemohol chodiť, pretože to nie je povolené. Tak máme banské dielo,“ priblížil primátor mesta a zároveň člen Baníckeho cechu horného Spiša Jozef Švagerko. Nad štôlňou bola v minulosti umiestnená šachta, v ktorej bol gápeľ.

„Z dôvodu turistického ruchu a obnovy histórie Kvetnice by sme chceli na tomto mieste niečo podobné vybudovať a sprístupniť pre verejnosť,“ povedal popradský primátor.

Ako doplnil, spolu s Kyseľom založili v tomto roku občianske združenie Banícky cech horného Spiša, ktorého členom sa stalo aj mesto Poprad.

Kvetnica súčasťou Slovenskej banskej cesty

Naprieč celým Slovenskom sa tiahne Slovenská banská cesta, ktorej súčasťou by mal byť aj Poprad. Predseda Združenia baníckych spolkov a cechov Slovenska Erik Sombathy uviedol, že vítajú aktivitu Baníckeho cechu horného Spiša, ktorý sa snaží doplniť chýbajúce časti banskej cesty.

„Tento projekt prezentuje dejiny Slovenska, ale aj industriálne dedičstvo, ktoré je významné,“ poznamenal Sombathy.

Cieľom baníckeho cechu na hornom Spiši je podľa Kyseľa vyhľadávanie a chronologický prieskum starých banských diel v okrese Poprad, Kežmarok a Stará Ľubovňa. Rovnako aj vybudovanie náučných bansko-cyklistických chodníkov a geologického parku horného Spiša. Rovnako by chceli prepojiť horný Spiš so Slovenským rajom, Spišskou Novou Vsou a Liptovom a zároveň vybudovať gápeľ nad šachtou štôlne Strieborná v Poprade.

Podľa Kyseľa chcú v Kvetnici vybudovať náučný chodník cez Kozie chrbty a sprístupniť ho najmä pre školákov. „Chceme, aby sa deti zaľúbili do Kvetnice. Chceme ich učiť, aby sa vrátili do obdobia, kde neboli nemocnice a vedeli používať aj bylinky a zistili, že majú aj liečivé účinky,“ uzavrel Kyseľ.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM