Dominika Pacigová Rôzne

Popradčan, ktorý zažil americký sen: Vo svete je veľmi žiadaný

Do povedomia viacerých Slovákov sa dostal vďaka spolupráci s americkou speváčkou Avril Lavigne. To prinieslo mladému Popradčanovi ďalšie zaujímavé ponuky v hudobnom priemysle.

Ilustračný obrázok k článku Popradčan, ktorý zažil americký sen: Vo svete je veľmi žiadaný
Zdroj: Archív Filipa Jančíka

Virtuózny huslista a producent Filip Jančík (24) pochádza z Popradu. Momentálne žije vo Viedni. Venuje sa hudbe, ktorá je jeho záľubou a prácou zároveň. Počas svojej doterajšej kariéry spolupracoval s viacerými svetovo známymi osobnosťami. Spolupracoval s americkou hviezdou Avril Lavigne, producentom kapely Nickelback – Chrisom Basefordom, Paulom Hagerom, Davidom Kollerom, známym filmovým skladateľom Driftmoonom, ale i so slovenským rapperom Egom.

Splnený americký sen

K spolupráci s americkou speváčkou sa dostal pred dvoma rokmi. Nahral s ňou pieseň, ktorá sa stala hymnou paraolympijských hier v kalifornskom Los Angeles. „Počas natáčania môjho videoklipu v USA ma na ulici oslovila pani, ktorá si odo mňa vypýtala kontakt. O chvíľu som mal spoluprácu s Avril Lavigne,“ spomína Jančík na deň, ktorý mu zmenil život. Pieseň Fly taktiež predstavil s Avril Lavigne pred takmer 80-tisícovým publikom v Los Angeles.

Filip Jančík Husľový virtuóz
6
Galéria
Zdroj: Archív Filipa Jančíka

Ponuky z rôznych kútov sveta

Lásku ku hre na husliach prejavoval už v detstve. Neskôr začal navštevovať Základnú umeleckú školu v Poprade, kde študoval pod vedením Ľubomíra Husára. Skúsenosti od viacerých profesorov zbieral na Slovensku aj v zahraničí. Prvýkrát koncertoval v Dome kultúry v Poprade. S odstupom času svoju šou rozvíjal a záujem o jeho vystúpenia narastal. Dnes už vďaka svojmu talentu precestoval viacero štátov.

„Doposiaľ som vystupoval v krajinách ako Švédsko, Fínsko, Nemecko, Rakúsko, Singapur, USA, Rusko a v mnohých ďalších,“ prezradil niektoré z navštívených krajín.

Prednedávnom koncertoval v Kuvajte, kde sa ho domáci nevedeli nasýtiť. Nebol tam prvý a pravdepodobne ani poslednýkrát. „V Kuvajte som vystupoval dvakrát. V oboch prípadoch som dostal pozvanie od kuvajtského ministerstva kultúry, keď slovenský veľvyslanec v Kuvajte predstavil moju tvorbu ministrovi kultúry so zámerom zviditeľniť Slovensko,“ opísal, ako sa dostal do vzdialeného Kuvajtu.

Filipa si Kuvajťania zamilovali. Na koncerte vládla skvelá atmosféra. „Publikum bolo veľmi komunikatívne, zamilovalo si ma. Od fanúšikov som dostal množstvo darčekov. Najväčším však bola ich priazeň a vypredaná sála divadla,“ povedal na profil dobrosrdečných Kuvajťanov a doplnil, že je dôležité, aby si ľudia odniesli z koncertu zážitok.

Zdroj: Archív Filipa Jančíka

Návrat do rodného mesta

Momentálne je Filip v plnom pracovnom nasadení. V štúdiu nenahráva skladby len pre seba, ale aj pre iných interpretov. Koncertuje najmä v zahraničí. Dopyt je však aj na Slovensku. „Veľmi často dostávam správy s dopytom na môj koncert od fanúšikov z rôznych kútov Slovenska. Okrem koncertov v zahraničí by som rád svoju show priniesol späť do Popradu,“ uzavrel s tým, že aj po rokoch ho návrat do rodného mesta láka.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM