Martin Sýkora Samospráva

Popradčania budú bicyklovať: Cyklotrasa cez mesto povedie z východu na západ

Mesto Poprad pokračuje v budovaní cyklistických chodníkov, ktoré podporia cyklodopravu ako jeden z najdostupnejších a najekologickejších spôsobov dopravy.

Ilustračný obrázok k článku Popradčania budú bicyklovať: Cyklotrasa cez mesto povedie z východu na západ

Na bicykli cez celé mesto

Zámerom je vybudovať cyklochodník od západu na východ popri rieke Poprad – od napojenia na jestvujúci cyklochodník pri vodnej kaskáde na sídlisku Západ až po čističku odpadových vôd na východnej hranici katastra mesta.

Výstavba nového cyklochodníka je rozdelená do 4 etáp:
1.etapa: ČOV – čerpacia stanica OKTAN,
2.etapa: čerpacia stanica – Aquacity Poprad,
3.etapa: Aquacity Poprad – veľká kruhová križovatka,
4.etapa: veľká kruhová križovatka – napojenie na jestvujúcu cyklotrasu pri vodnej kaskáde.

Projekt cyklochodníka bol spracovaný v zmysle prerokovaných zmien a doplnkov územného plánu. Ako prvý by sa mal dočkať realizácie úsek od veľkej kruhovej križovatky pri mestskom úrade po Aquacity. „Túto časť sme vybrali zámerne, pretože z hľadiska technického aj majetkovo-právneho sa javí ako najrýchlejšie realizovateľná a predpokladáme, že bude aj najviac využívaná obyvateľmi. Máme už spracovaný projekt pre územné rozhodnutie aj stavebné povolenie, momentálne prebieha inžinierska činnosť, ktorá zabezpečuje všetky dokladové časti , aby sme projekt mohli podať na vydanie územného rozhodnutia,“ uviedol vedúci odboru urbanizmu a priestorového plánovania MsÚ Ľuboslav Mlynarčík.

Zdroje z EÚ

Požiadavka na finančné prostriedky na budovanie prvej časti cyklochodníka bola zahrnutá už do návrhu rozpočtu na rok 2017 s tým, že samospráva sa bude uchádzať aj o prostriedky zo zdrojov EÚ. Celá trasa cyklistického chodníka je vedená v blízkosti rieky Poprad. Súčasťou jeho výstavby budú aj vyvolané investície – revitalizácia peších trás okolo rieky, revitalizácia osvetlenia, revitalizácia jestvujúcich detských ihrísk pri trase, ktoré by mali byť riešené formou odpočinkových zón.

„Chceme, aby cyklochodník cez mesto bol osvetlený, preto to budeme riešiť nielen rekonštrukciou jestvujúceho osvetlenia, ale aj doplnením nových osvetľovacích telies,“ doplnil Ľ.Mlynarčík.

„Tento cyklochodník by mal slúžiť nielen na aktívny oddych, ale zároveň by to mala byť aj bezpečná trasa pre tých, ktorí bicykel používajú ako dopravný prostriedok do práce či do školy. Chodník z východu na západ bude strategickou osou, na ktorú sa postupne môžu pripájať ďalšie trasy a napojenia. Už teraz riešime napojenie na hlavnú stanicu, napojenie na Námestie sv.Egídia, do Spišskej Soboty a ďalšie,“ uviedol primátor Popradu Jozef Švagerko.

Popradský cyklochodník zo západu na východ by sa mal pri čističke odpadových vôd na východnej hranici katastra mesta Poprad napojiť na plánovaný cyklochodník z Veľkej Lomnice.

Zdroj: Mesto Poprad
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM