Peter Handzuš Správy

Popradom pochodovali študenti. Vyjadrili tak podporu štrajkujúcim učiteľom

Študentom z Popradu a okolia nie je jedno, ako to vyzerá v školstve. Svoju podporu štrajkujúcim učiteľom vyjadrili v piatok pochodom a zhromaždením v centre mesta. Chceli tak vyjadriť, že im naozaj NIE JE JEDNO, ako to v slovenskom školstve vyzerá.

Ilustračný obrázok k článku Popradom pochodovali študenti. Vyjadrili tak podporu štrajkujúcim učiteľom
Foto: Peter Handzuš

Študentka SPŠ v Poprade Mária Karkuszová vytvorila na sociálnej sieti udalosť „Demonštrácia študentov“ a následne do toho vtiahla komunitu študentov z Popradu a okolia. Na sociálnej sieti účasť potvrdilo tristo študentov a sympatizantov. Prípravy prebiehali aj na pôde študentského parlamentu, odkiaľ sa informácie dostali do ďaľších škôl. Na popradskom námestí sa tak nakoniec stretlo viac ako dvesto študentov z Popradu, Kežmarku, Svitu, Dolného Smokovca a Levoče.

Sprievod študentov sa krátko pred pol dvanástou vydal od železničnej stanice cez park po Mnoheľovej ulici na námestie pred OC FORUM. Odtiaľ sprievod námestie obišiel zo severnej strany a zhromaždil sa v medzikostolí, kde sa viac ako dvesto študentom prihovorili spontánni rečníci z radu študentov ale aj učiteľov.

A kvôli čomu sa vlastne študenti v Poprrade stretli? Podľa Majky Karkuszovej hlavným problémom školstva nie sú mzdy učiteľov. Štrajk učiteľov je aj o študentoch a ich vzdelávaní. „Sú tu problémy s priestormi, kde sa učíme. Školy nemôžu poriadne vykurovať. Učebnice si delíme aj medzi troch ľudí. Na našej škole sú od štátu dva počítače,“ vymenovala študentka Majka problémy, ktoré sa týkajú aj škôl v Poprade a upozornila na to, že nebyť eurofondov a sponzorov, v školách by to vyzeralo ešte horšie.

Protest študentov prišlo podporiť aj viacero učiteľov, ktorí mohli vidieť, že nielen im ale aj študentom záleží na stave školstva v našej republike. „Aký by som to bol učiteľ, keď moji študenti idú demonštrovať, vyjadriť svoj názor, a ja som zalezený a beriem ešte aj plat, to nie. Je to jedna z vymožeností demokracie – povedať svoj názor,“ povedal pre médiá popradský učiteľ Daniel Dammer.

Na zhromaždenie dostali študenti povolenie od mesta, informovaní boli aj policajti. Študentský pochod prebehol pokojne a bez problémov.

Čítajte aj:
Živá reťaz učiteľov v Poprade: Štrajkujúcich prišli podporiť aj rodičia a študenti
Podtatranskí učitelia a žiaci koncertovali na námestí: Aj oni chcú zlepšiť naše školstvo

Štrajk študentov v Poprade
1
Galéria
Štrajk študentov v Poprade
51
Galéria
Foto: Peter Handzuš
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM