Martin Sýkora Samospráva

Popradská vianočná výzdoba s novinkou: Pri fontáne s adventným vencom

Vianočná výzdoba v Poprade bude bohatšia. Novinkou je adventný veniec, ktorý bude umiestnený pri fontáne v strede adventného mestečka na Námestí sv. Egídia.

Radnica naplánovala nákup nových girlánd na námestie za 21 000 eur. Túto sumu schválili mestskí poslanci na svojom ostatnom zasadnutí mestského zastupiteľstva. Vianočná výzdoba sa každoročne rozsvieti začiatkom decembra, počas príchodu Mikuláša. Tento rok sa kúsok z nej rozžiari skôr. Pôjde práve o prvú sviečku na novom adventnom venci.

„Podobne ako v iných väčších mestách, tak aj u nás sa rozsvieti prvé adventné svetlo. Tento rok to nebude len na veži kostola, ako tomu bolo doteraz, ale aj na novom adventnom venci, ktorý bude pri fontáne,“ uviedol primátor Jozef Švagerko.

Spolu s rozsvietením adventného svetla bude každý týždeň spojený aj kultúrny program. Na prvú adventnú nedeľu (27.11.) začne fungovať aj adventné mestečko. „Minulý rok sme prvýkrát vytvorili tento projekt, keďže sme chceli mať v meste vianočnú atmosféru dlhšie ako počas troch dní, kedy sa koná vianočný jarmok,“ povedal viceprimátor mesta Poprad Igor Wzoš. Podľa jeho slov mesto urobilo výber dodávateľov, ktorí budú predávať v stánkoch. Radnica vybrala z 10-tich záujemcov 6-tich. Stánky presunú z lokality pri zvonici na Námestí sv. Egídia ku fontáne v centre meste, kde bude rozsvietený aj vianočný stromček.

Foto: Simona Ivančáková / Zdroj: Dnes24.sk

Svetelná kométa z kruhovej križovatky na sídlisku Juh by sa mala tento rok premiestniť na kruhový objazd, ktorý sa momentálne stavia na hranici ulíc Ludvíka Svobodu, Rázusovej a Mládeže. Ten by mal byť dokončený po 15. novembri. Primátor doplnil, že spolu s poslancami rozhodnú, kde sa bude vianočná výzdoba rozširovať ďalej.

„Na mestskom zastupiteľstve padla pripomienka, že mesto už máme dostatočne vyzdobené a absentuje skôr výzdoba v mestských častiach. Cítime, že výzdoba chýba na sídlisku Juh, v mestských častiach Stráže, Matejovciach, Veľkej a Spišskej Sobote,“ priblížil. Na vianočnú výzdobu je v rozpočte na tento rok vyčlenená suma takmer 50 000 eur, ktorá zahŕňa jej montáž, demontáž, údržbu a opravu.

„Nákup nových prvkov riešime vždy navýšením rozpočtu v poslednom kvartáli roka podľa toho, ako mesto hospodári v danom roku,“ vysvetlila vedúca odboru správy majetku na Mestskom úrade v Poprade Iveta Borňáková.

Mesto plánuje v súvislosti s vianočnou výzdobou urobiť aj promo kampaň, aby do mesta počas tohto obdobia prišlo viac turistov. „Je to ďalší potenciál v cestovnom ruchu, ktorý máme. Vianočná výzdoba sa tradične končila na Troch kráľov. Samotná montáž a demontáž vianočnej výzdoby stojí veľa, preto chceme jej rozsvietenie natiahnuť až do konca januára. Poprad je centrom cestovného ruchu a Tatry sú v tom čase plné turistov. Nebude to vianočná výzdoba, ale zimná,“ uzavrel Wzoš.

Vianočná výzdoba v Poprade zachytená na fotkách
19
Galéria
Foto: Simona Ivančáková / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM