Monika Vengrínová Rôzne

Popradská železničná stanica je o kúsok krajšia. Michaela (28) ju vyzdobila netradičnou technológiou

Mladá umelkyňa z Bratislavy, dvadsaťosem ročná Michaela Chmelíčková pôsobí ako grafická dizajnéra, ilustrátorka a VJka a jednou z metód, ktorou pracuje je tzv. tape drawing. Vlastnou technológiou kreslenia pomocou izolačnej pásky tak vyzdobila stenu popradskej železničnej stanice.

Ilustračný obrázok k článku Popradská železničná stanica je o kúsok krajšia. Michaela (28) ju vyzdobila netradičnou technológiou
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk

Cieľom je inšpirovať mladých

Zaujímavé dielo vzniklo v rámci projektu Transform Today, ktorého cieľom je inšpirovať mladých ľudí a pomôcť im k tomu, aby sa nechali viesť tvorbou svojich rovesníkov a nejakým spôsobom zmenili svoj život. Pointou je, že budúcnosť, ani žiadne bariéry nie sú stanovené.

„Mladá generácia je trošku iná, snaží sa líšiť od tej staršej, chce jej ukázať, že sa spôsob života dá viesť trochu inak a tiež sa ju snaží motivovať. Týchto mladých umelcov sme vybrali na základe referencií a tak, aby boli čo najinšpiratívnejší pre iných. No a železničnú stanicu v Poprade sme do projektu zaradili z toho dôvodu, že ju vnímame ako hlavný uzol, kde sa premelie veľké množstvo turistov, preto sme toto prostredie chceli skrášliť,“ predstavuje projekt Soňa Mihalčinová z agentúry Media & Communication Consulting.

Bratislavčanka žijúca v Londýne stvárňuje Poprad často a rada

Metóda, ktorou jednu zo stien popradskej železnice Michaela, ktorá už nejaký čas žije a pracuje v Londýne, skrášlila, je v podstate jednoduchá, ale veľmi efektná. Čiernou izolačnou páskou umelkyňa stvárnila popradské sídlisko s panelákmi i zvieratá s Tatrami v pozadí.

„Som z Bratislavy, ale Poprad a Tatry mám rada. Často sa vyskytujú v mojich motívoch v mojej tvorbe. Fascinuje ma táto krajina, ale i to industriálne spojenie železnice a prírody. A je naozaj náhoda, že budem kresliť Poprad v Poprade. Bude to spojenie mesta a prírody, ale i niečo zo snovej krajiny. Bude to veľmi atmosferická, náladová kresba, do ktorej som sa snažila transformovať to, ako to naozaj je. Ešte na vysokej škole pri písaní diplomovej práce som riešila otázku, akým spôsobom chcem prenášať identitu značky do interiéru a exteriéru. Bolo veľa možností, ale ako ideálna sa mi napokon javila páska, pretože je flexibilná, dá sa jednoducho nainštalovať, ale i odstrániť,“ hovorí o svojom diele Michaela.

Železnice nápad potešil

Nevšedné umelecké dielo, ktorého tvorba trvala viac, ako štyri hodiny, tak bude popradskú železničnú stanicu, ako vstupnú bránu do Tatier, zdobiť dovtedy, kým sa ľuďom bude páčiť alebo kým samovoľne neodpadne. Kreatívny nápad sa zapáčil aj samotným železniciam.

„Popradská stanica sa len pred niekoľkými rokmi konečne dočkala veľkej rekonštrukcie spojenej s jej dokončením a nás veľmi teší, že teraz do nej pribudla i táto originálna umelecká výzdoba. Poprad – Tatry sú jedným z najdôležitejších železničných uzlov na Slovensku a každú sezónu tadiaľto prechádzajú tisíce turistov. Dielo, ktoré nám môžu závidieť aj mnohé zahraničné stanice, tak určite neostane nepovšimnuté,“ dodala na záver ŽSR Martina Pavlíková.

Transform Today v Poprade
14
Galéria
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM